Станилия Стаменова разясни ситуацията между нея и българската федерацията по кану-каяк, както и клуб "Тракия" в пресконференция в София. Тя заяви, че договорът ѝ в клуб "Тракия" е прекратен на 1 ноември, а през август 2020 не е продължен контрактът със спортното министерство, който е за подготовката ѝ за Олимпиадата. 

"Договорът на Станилия Стаменова с министерството на спорта, който е свързан с олимпийската ѝ подготовка е прекратен през август 2020г. Този договор е специфичен и не е като трудовия. Това са пари отпуснати от министерството към федерацията за определен спортист. Това води до липса на средства и намаляване на нейното финансиране. Финансирането е отпуснато, но средствата не достигат до нея. Федерацията е получавала средства от нейните успехи, а в момента и е отнета възможността да тренира", заяви адвокат Петрова, която защитава интересите на Станилия. 

"Моето име беше споменато на няколко пъти в пресконференцията на федерацията. Моите уважение към господин Дамянов, но той заяви, че съм се отказал от спорта и това не е вярно. Отношението към мен ме отказа от спорта. Имам над 40 златни медала. Не ми бяха осигурени никакви средства за подготовка. Финансирането беше само от клуба, семейството ми и приятели. От федерацията заявиха, че държат на мен и да продължавам все така, но нямат нужните средства", заяви бившият състезател Димитър Петров, който едва на 19 години се отказва да се състезава. 

"22 години съм атлет отдаден към успехите на страната. 11 години съм бил състезател по лека атлетика. На 22 години започнах да тренирам кану-каяк. Имам 10 медала от световни и европейски първенства по кану-каяк. Това не бих казал, че ще може да бъде постигнато от капризи. Единственото, което желая е финансирането, което ми се полага да получа. Аз нямам зад себе си цялото кралство войнство. Зад себе си имам истината", заяви Станилия Стаменова.

"Относно договорите ми. Искам да попитам какво е юридическото основание да не бъде продължен договора от страна на федерацията, точно в предолимпийска година? През август 2020 договорът от министерството изтече и не е ясно защо не беше продължен. Финансирането съм си го извоювала и заслужила. За мен е обида за всички треньори, че на пресконференцията на федерацията заявиха, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е да бъдат назначавани треньори без необходимата квалификация", добави световната шампионка по кану-каяк от 2015-а година. 

"Зад мен стоят рехабилитатор, диетолог, имам и календар за тренировки за месец напред, а не да мисля парче по парче. Най-много ми се иска да имам конкурентна среда. Искам да ми бъде осигурено спокойствие, за да продължа с тренировъчния ми процес. Шансовете да умра от глад са много по-големи, отколкото да се удавя. Спринт каяка е най-безопасният спорт. Гребният канал е спортен център за водни спортове, стопанисван от Община Пловдив и не е частно съоръжение на клуб "Тракия". В момента всички елитни състезателки са във водата и се подготвят за олимпийската квалификация. Българският кану-каяк е на това място благодарение на моя труд, на Ангел Кодинов, Мирослав Кирчев и още две-три момчета. Надявам се в края на месец май (б.а. - през май ще се проведат олимпийските квалификации) ще зарадвам всички и ще има възможност да се съберем по по-хубав повод", каза още Станилия. 

"Аз съм предявила желанието си да работя с Ева Пашева. Тя е лицензиран треньор, който е специалист по кану-каяк. Изключително много уважавам всичките си треньори. Може би причината да не искат толкова много треньори да работят с федерацията по кану-каяк е във финансовата рамка. Те получават 630 лева без осигуровки и трудов стаж. 11 месеца в годината те няма, отиваш на централизирана подготовка. Никой не би се съгласил с това. Аз една година бях изоставена и си мълчах. Мълчах, с желанието да тренирам и да представям България. Шансовете са ми големи за взимане на квота, стига да ми бъдат осигурени нужното спокойствие и подкрепа. Не веднъж съм побеждавала конкурентките ми, срещу които ще се изправя в олимпийската квалификация. Има много неща, които мога да подобря в технически план", добави Станилия Стаменова.

"Аз давам от собствения си джоб, за да се състезавам. Личната ми мотивация е по-голяма от това да получавам финансови средства. Трудовият договор ми договор с клуб "Тракия" е прекратен на 1 ноември по документи. Изплатени са ми неползвани отпуски. Той е като треньор в клуба. Казаха ми, че нямат повече възможност да ми плащат заплата. За да покажем, че сме в добри отношения беше прекратен по взаимно съгласие. Клубът ми осигури лодка, защото имахме разговор с управителния съвет на федерацията на 29 декември, в който им казах, че ще е добре да ми бъде закупена лодка, която отговаря на килограмите ми и тази лодка се използва от моите конкуренти. Когато пуснах молбата да бъда в клуб "Георги Демирев" беше сменен патронът за хангара на Гребната база. Казаха ми, че всичките лодки са преместени, аз нямам достъп до лодките и да се обърна към федерацията. Ние нямаме много хора, а ги отказваме още като млади. На световни и европейски първенства в Пловдив се появяваме повечето пъти с една лодка - аз и Ангел Кодинов", заяви спортист номер 1 на Пловдив за 2015-а и 2016-а година. 

"Аз съм спортист, който трябва да тренира. Аз не искам да водя борби. Има целеви средства, които се отделят от министерството.  Единственото ми желание е тези средства да достигнат до мен и нормално да продължа подготовката си с новия треньор и в новия клуб. Трансферният прозорец на картотекирането на даден състезател е през февруари месец. Аз все още не съм член на този клуб. Те имат желанието, възможностите и предоставят условия, за да се готвим и имаме общи цели", заяви Станилия за страната ситуация с федерацията. 

"Смятам, че предстоят срещи с министерството и се надявам с помощ от тяхна страна този конфликт да бъде потушен и да продължим спокойно работата си. Ако не бях оптимист нямаше да застана тук пред вас и нямаше да се боря. Защо трябва да се боря с хора, които трябва да помагат? Получава се така, че ние трябва да се борим с нашата федерация, а след това да се борим със света. Аз имам подреден тренировъчен процес, виждам резултати от него и вярвам в постигането на добри резултати. Имам няколко месеца работа и се надявам всичко да бъде изчистено, за да мога да се подготвя нормално", завърши оптимистично най-добрата ни състезателка по кану-каяк.