Председателят на клуба на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян заяви в предаването "Тази събота", че за борбата с расизма по стадионите и футболното хулиганство трябва да има обща стратегия на държавата, футболния съюз, клубовете и феновете. При липса на такава, не може да се очакват резултати. Дискусията в тази посока идва след расисткия скандал на мача България - Англия. Срещата беше прекъсвана два пъти през първото полувреме заради неприятни скандирания по трибуните. Заради тях националният ни отбор най-вероятно ще получи тежко наказание от УЕФА.

"Познавам голяма част от тях, не го крия. Въпросът е това, че подобен тип настроения съществуват в нашата държава от адски много време. Това са момчета, които ходят на футболни мачове, както съм го правил и аз, и момчета, с които не работи никой. Аз не мога да поема отговорност за ежедневните им занимания. Посочихме едни хора и профанизираме проблема, а не го изследваме в дълбочина. Съветът на Европа и УЕФА казват, че за борба с подобни прояви има няколко субекта и те трябва да работят помежду си - държавата, футболните асоциации, футболните клубове, полицията и самите привърженици. Държавата работи по остарял метод. Тя ходи след проблема, няма превантивни мерки. Никой не се занимава с тези хора, никой не работи с тях. В същото време се вменяват едни отговорности на фенклубовете. Те да възпитават. Не, ние не можем да правим такова нещо самостоятелно. Опитваме се да го правим донякъде и успяваме, но в същото време ние нямаме подкрепа от никъде, няма я държавата, няма ги и клубовете. Трябва да има образователни програми, да има превенция, да се работи с тези хора. Трябва да бъдат информирани какво е позволено и какво е забранено", заяви Хиндлиян и добави:

"Рестриктивният подход няма да доведе до нищо добро. Ние тези хора ще ги разпнем на площад "Народно събрание", ще ги замеряме с камъни и ще кажем, че сме решили проблема. В същото време, в едни други среди, тези хора ще бъдат героизирани и ще имат своите последователи. Трябва големите футболни публики в България да вземат отношение към проблема и да се опитаме да го решим. Със заклеймяването и посочването с пръст не решаваме проблема. Подобен тип настроения има в българското общество. Не можем да си заравяме главата в пясъка и да казваме, че в България има расистки, ксенофобски и фашистки настроения. Ами хора с подобен тип идеология и говорене присъстват в българската политика и медиите ежедневно. Те какъв пример дават?" След срещата на националния стадион "Васил Левски" и рекордната загуба с 0:6 на националите у дома, цялото ръководство на Българския футболен съюз подаде оставка, начело с президента Борислав Михайлов.

Националният селекционер Красимир Балъков също напусна поста. Според мен и според много хора, с които комуникирам ежедневно, това се е превърнало в един затворен частен клуб, който обслужва някакви тесни интереси на хората, които го управляват. За съжаление, тези хора, които ни носеха радости преди доста години по световните терени, се оказаха едни много калпави управленци. При тях очевидно егото надделява много сериозно и живеят с мисълта, че светът започва и свършва с тях. Няма кой от тези хора да каже "Аз съм виновен", коментира Хиндлиян. "Ще има големи промени със сигурност, защото можем да кажем, че това е една от най-бурните седмици в историята на българския футбол. "Аз съм виновен" от страна на член на Футболния съюз не се е чувала от много години. Не се чу и вчера, но поне актът на подаване на оставки може би точно това означава. С думи не чухме някой да се извинява. Говорещите хора в българския футбол казаха, че те са най-малко виновни за състоянието му към днешния момент. Искам най-сетне да гледаме по-нормален футбол, по-добри условия по стадионите, да има футболисти, които хората масово да разпознават. Трябва някаква генерална промяна", обобщи журналистът Иван Боянов.