„Кмете, готов стадион кога?”. Този транспарант бе закачен на вчерашния последен мач на шампионата за Ботев Пловдив срещу Арда Кърджали. Той вероятно е свързан с въпросите на Гражданския съвет към кмета Костадин Димитров относно завършването на стадион „Христо Ботев”. В своя декларация от Сдружението, поставят въпроси за препроектирането и възлагането на новия етап на Колежа.

На пръв поглед нищо нередно. Винаги феновете на Ботев винаги са имали свободата  да изразяват мнението си на Колежа чрез транспаранти, независимо дали всички на стадиона са съгласни с него. Така например от няколко месеца стои транспарант „Гиздаков, вън от Ботев”.

Репортер на TrafficNews обаче забеляза, че въпросният плакат, с който се обръщат към кмета на Пловдив, не бе сложен от фенове. Преди срещата служители на „Ботев гард” – новата охранителна фирма, чийто едноличен собственик е  ПФК „Ботев Пловдив” АД,  закачиха на трибуна „Изток” въпросния транспарант. През целия двубои той бе „пазен” от охранители от фирмата, регистрирана на базата в квартал Коматево.

Така възниква въпросът – „Ботев гард”, чийто първи управители и директори в момента са в затвора с обвинение за въоръжено ОПГ -  охранителна фирма ли е, фенска фракция или ангажирана политически организация?

Шефът на въоръженото ОПГ Въльо се оказа зам.-търговски директор на "Ботев"Полицаят Гален Колев бил в отпуск по болест, колегата му Мартин Ламбрев имал награди

Да накараш служители на „Ботев гард” да се  вклинят сред останалите фенове с провокация към кмета на Община Пловдив, показва и двойственото отношение на клуба. От една страна те казват – в прекрасни отношения сме с градската управа, а в следващия използват маши, за да атакуват кмета.

Това е и своеобразно дежавю, след като наскоро през близки до ръководството медии „гръмна” новината, че Ботев обмисля да напусне Колежа заради разногласия с Община Пловдив. Тогава клубът категорично „опроверга” твърденията в медиите, че ще играят на друг стадион, а не на Колежа, след като видяха обществената реакция. 

Както неведнъж TrafficNews писа, още със самото създаване „Ботев гард“ имаше основна цел да овладее фенските фракции и да ги подчини. Тези намерения бяха разкрити по време на Специализираната полицейска акция, при която бяха арестувани соченият за техен лидер Въльо Петров, Милен Стоянов, който бе управител на „Ботев гард“, както и двамата полицаи Галин Колев и Мартин Ламбрев. Публична тайна бе, че тяхната идея е да се превърнат в инструмент в ръцете на ръководството на „Ботев“ за прокарване и налагане политики не само от футболно естество, но и в обществения живот на Пловдив и България. Имаше подозрения, че неусъществилият се „Батальон 12“ може да прокарва и изпълнява дейности в полза и интерес на Руската федерация.

По съществото си вчерашният транспарант няма нищо нередно, но ако в действителност идва от фенските фракции на Бултрас, защото там винаги е имало плурализъм. Но, ако това са преднамерени действия на ръководството на Ботев в колаборация със „затвореното за фенове”  Сдружение, то това не е нищо повече от плетене на политически интриги и то в разгара на предизборната кампания.

Кадрите от поставянето и пазенето на транспаранта показват, че се касае за втората хипотеза, а ръководните фактори в клуба и Сдружението за пореден път използват името и феновете, за собствените си цели.

Мозъчният тръст на Зинагаревич вади Ботев от Колежа – сърдили се на кметаОтчаяният опит на ръководството на отбора да граби незаконно общинска собственост удари дъното

Ботев отрече да напуска Колежа и обвини медиите за скандала, като ги заплаши с цензураОт ръководството „плашат" с преразглеждане на акредитациите за новия сезон