Невероятни постижения постигнаха българските състезателите по обездка на Балканиадата по конен спорт. Тя се проведе преди дни в Турция, където България спечели златни, сребърни и бронзови медали. На балканиадата в Истанбул участват представители на шест държави с около 170 коня, като българите представиха общо 12 състезатели. 

Силно впечатление направи представянето на Самуил Манавски с кобилата Палада, която за малкия си ръст предизвика фурор и изправи зрителите на крака. Височината на паркурите варира между 120 и 145 см, като тя успя да скочи 130 см. Братята близнаци Самуил и Стойко Манафски се състезават индивидуално, като те се представиха впечатляващо добре и на миналогодишната балканиада в Атина.

Сред юношите Самуил Манавски с Палада се класира пети за деня на изпитание от 130 см. В общото класиране, сред 27 ездачи, Елиза Чолакова е на пето място, Елена Хаджова е на 13-то, Самуил Манавски е на 16-то, Илиан Найденов на 17-то, Даная Велинова и Стефан Ботев пък са на 21-во място.

Пловдивските възпитаници Манавски станаха вицешампиони на Балканиадата по конен спортСамо преди две седмици Стойко с Чародей станаха държавни шампиони за деца до 14 години

В категориите са разделени между деца до 14 години, юноши до 18 години и мъже, като България участва индивидуално във всички три категории и отборно при децата.

Индивидуални сребърни медали извоюваха Валентин Джавелков при мъжете, Андрея Къстева при юношите и Лора Тахтаджийска при децата.

Сияна Райкова се класира четвърта, като разликата в класирането е минимална в полза на домакините.