За мнозина спортен коучинг не говори почти нищо. А това е една от професиите, които набират все по-голяма популярност у нас. Мотивиращи и вдъхновяващи хора помагат като дават допълнителна енергия на спортистите, за да могат те да разширят успехите си и да работят с пълния си потенциал. 

Целта на коучинга е да стимулира интереса, да окуражи усилията и да подобри представянето на спортистите. 

Буквалният превод на коучинг от английски е „да тренирам“, „да обучавам“, а на коуч – треньор, инструктор. Тъй като този превод далеч не обхваща всички нюанси на това какво един коуч може да направи за клиента си, при навлизането на практиката „коучинг“ в България сме предпочели да не използваме дословния превод, а да заемем английската дума. 

Произходът на коучинга е спортен. В спорта коучът, или треньорът, на отбора или индивидуалния играч, е човекът, чиято цел е да надгради над таланта и да използва максимално добре потенциала на отбора или спортистът, които тренира. Треньорът може да има познания по конкретния спорт, а може и да няма – а да умее да поставя цели и да мотивира спортистите си да ги постигат.

В комбинация със спортните корени, коучингът разчита и на психологически похвати. Имаме нужда от подкрепа и окуражаване, към които да се стремим.

Екипът на TrafficNews се свърза с един от малкото у нас избрали тази професия. Ивайло Асенов е на 32 години, родом от София. Помага на спортисти от месец, като споделя, че отдавна се интересува от личностно развитие.

"Нямам образователен ценз. Просто така се случи, че от дете съм запален по спорта. Към момента работя с четирима души - двама от тях се занимават с футбол, другите два с маратони. След публикувана обява в интернет с мен се свързаха и доста хора, които са артисти", разказа още пред TrafficNews Ивайло. 

Той споделя, че им е най-полезен с подкрепа на емоционално ниво и идеи с които да постигнат още успехи.