Сливенският алпинист Атанас Скатов е изкачил връх Чо Ойю /8188 метра е височината според последните измервания/. Доказателство за това е официален документ, издаден на българина от офиса на Елизабет Хоули в столицата на Непал Катманду. Американката, бивша кореспондентка на агенция Ройтерс, се превърна в най-достоверния регистър на хималайските изкачвания в последните 50 години, но почина на 94-годишна възраст през януари миналата година. А статистиката на Международната федерация по алпинизъм ползва данните й като безусловно верни.

Най-великият алпинист – италианецът Райнхолд Меснер сам казва, че Елизабет Хоули и безупречната й проверовъчна система за истинността на изкачванията на осемхилядници не е възможно да бъдат излъгани. Хоули вече не е между живите, но създаденият от нея офис, в който работят много хора, продължава да действа безотказно и е най-меродавната институция, издаваща сертификати за изкачванията.

След завръщането си от Чо Ойю Скатов прави онова, което и всички алпинисти - покорители на осемхилядници. Явява се в офиса на Хоули и дава подробна информация кога и с кого е бил на върха, как изглежда той, какво са си говорили с останалите. На базата на изпитана проверка и засичане на предадената информация, му е бил издаден и необходимият документ, удостоверяващ неговото изкачване на Чо Ойю на 13 май, 2018 година. Публикуваме го по-долу, както и сертификат от Китайската планинска служба, която също е подложила изкачването на българина на щателна проверка. Поводът да изискаме документите бяха появилите се съмнения дали Скатов е бил точно на върха, въпреки показанията на GPS. Публикуваме и снимка на двама германци, изкачили върха преди Скатов. На нея не се виждат молитвените флагчета, обозначаващи най-връхната точка, за които се говори във въпросната статия, поставяща под съмнение постижението на свивналията.

Всъщност Чо Ойю представлява едно огромно плато и е трудно да се определи връхната му точка. Съмненията, публикувани в статията в сайта summitsweb.com, се основават на показания на френския алпинист Франк Тесие, изкачил осемхилядника малко преди сливналията /виж в прикачения материал по-долу/, както и липса на снимка на Скатов от върха. Другият факт, който говори в полза на сливенския алпинист е, че и китайската и непалската федерация /Чо Ойю е разположен на границата между двете държави, като маршрутът е от страната на Китай/, признават върха за изкачен при достигане на въпросното плато. За разлика от други осемхилядници – на този липсват главен и второстепенен връх, няма денивелация или технически пасажи на самото плато. За Атанас Скатов това е първият от 6-те му първенци на планетата до момента, изкачен без кислород и без помощта на шерпи. 

Качил ли е Атанас Скатов връх Чо Ойю? Усъмниха се, че блъфираСтатия в summitsweb.com поставя под въпрос постижението на вегана

Документите от офиса на Елизабет Хоули, удостоверяващи изкачването на Атанас Скатов на връх Чо Ойю

Двамата германци, изкачили върха преди Скатов - не се вижат молитвени флагчета, обозначаващи най-връхната точка

Сертификатът на изкачването на Скатов от Китайската планинска служба