Бившата състезателка по вдигане на тежести Боянка Костова беше хваната да продава дрога и в момента лежи в Сливенския затвор. Пловдивчанката беше на световния връх през 2015-а година, когато стана световна шампионка в американския на Мондиала в Хюстън. 

Костова реално е една от най-успешните ни щангистки макар и повечето и успехи да са за друга държава - Азербайджан. Освен световна титла през 2015-а година тя има още четири европейски титли 2012, 2015, 2016, 2021. Всички тези успехи идват за Азербайджан, защото в този период тя се състезава за азерите. 

За България тя има сребро от европейско през 2010-а и златна медалистка от Младежките олимпийски игри. 

Проблемите с допинга за Костова започват през 2016-а година покрай руския допинг скандал. Повторни тестове на нейни проби дадени на Олимпиадата през 2012-а година показват наличие на дехидрохлорометилтестостерон и станозолол. Тя получава наказание, но се завръща в щангите и през 2021-а е отново е европейска шампионка. 

Костова обаче дава положителна проба за станозолол веднага след Европейското и след като е хваната за втори път с допинг е наказана доживот да не се занимава с щанги. 

Изхвърлена доживот от спорта Боянка Костова тръгва по лош път и накрая се озовава в затвора. 

Случаят Костова отваря въпроса могат ли да се реализират спортистите извън спорта и трябва ли да им се помогне. 

Определено Костова не е първият случай, няма и да е последен на спортист, който след спорта не вижда път за развитие и се озовава в затвора. Подобен е случаят в България и с Николай Антонов-Таланта, който дори в един момент е бил най-бързият бял мъж в света. И до днес той си остава най-добрият български спринтьор, но след спорта участва в обир на банка и няколко кражби и се озовава в затвора.

За един спортист не е никак лесно да се откъсне от това, което е правил винаги, а особено за спортист, който е и успял е още по-трудно. 

За съжаление повечето клубове и федерации нито работят с психолог, нито имат явна визия затова как да помогнат на човек, който вече няма да е професионален спортист.

Най-вероятно обаче случаят Костова няма да е последен...