България успя да се противопостави само в един гейм на олимпийския сребърен медалист от Токио 2020 и лидер в Лигата на нациите – тимът на Бразилия - 0:3 (11-25, 11-25, 23-25). Това бе трета среща за "лъвиците" от Група 5 на третата седмица в Лигата на нациите. Националките останаха на последната позиция с 1 победа и 9 загуби.

Началото срещу бразилките бе много трудно, в което направихме много грешки и изпитвахме сериозни затруднения на посрещане. Селекционерът Лоренцо Мичели направи промени в състава, което даде резултат и в третия и последен гейм се представихме значително по-добре.

Стартов състав: Маргарита Гунчева, Ива Дудова, Елена Бечева, Мирослава Паскова, Александра Съйкова, Мария Кривошийска и либеро Мила Пашкулева.

Мачът започна с ас на младата ни разпределителка Гунчева, а страхотна българска тройна блокада спря бразилската звезда Габи Гимараеш при 3:3. Националките ни успяха да задържат темпото в началните минути и стояха равностойно на далеч по-опитния и именит съперник до 7:8. След това опонента ни направи две поредни серии – първо от 4 точки, а след това от 7 т., за да стане разликата двуцифрена (9:19). Мария Йорданова влезе в игра и нейната атака бе спряна от блокадата на Бразилия. Геймболът в първия гейм дойде след ас на Ана Кристина де Соуза, а още при следващото разиграване наша грешка донесе 25-ата точка за съперника.

Втората част започна с директна наша грешка и въпреки ранния таймаут за Мичели, в който той посъветва избраничките си да рискуват повече, разликата бързо стана 3:10. Българките не успяваха да се противопоставят на своя опонент и след нова серия от 5 поредни точки – авансът на "Селесао" отново стана двуцифрен (6:17). Българският селекционер опитваше да прави промени в състава и да дава шанс на различни състезателки. Петя Баракова влезе в игра, а Дудова се завърна на терена. Силният начален удар на бразилките продължи да е техен коз и именно с ас бе сложен край и на втория гейм.

"Допускаме много директни точки и това е разликата – каза пред камерата Мичели след втория гейм. - Те са много агресивни и играят на добро ниво. Искам да вкарам млади състезателки и да покажем малко повече защита. Трябва да ги поставим под напрежение с нашия сервис, но това не се случва. Всичко започва от сервиса."

Баракова, която се включи добре в края на втория гейм, стартира в третия. Мичели заложи и на Мерелин Николова. Именно тя се отличи с хубава атака, за да поведе тимът ни с 2:1. След кратката почивка българският тим стоеше малко по-добре и двубоят вървеше точка за точка до 8:8. Тогава обаче бразилките влязоха в две мини серии по 4 т., за да се откъснат. Мичели взе прекъсване. След блокаут на Паскова успяхме да се доближим на 4 т. (15-19), а селекционерът ни направи промени в състава. Съйкова записа блокада за 16-ата ни точка, а Зе Роберто се принуди да поиска таймаут. Не успяхме след това да посрещнем добре, а след наш аут стана 16:21. Паскова и Съйкова се представяха добре в тези моменти и успяха да реализират още точки за нас. Стигна се до мачпойн след мощна атака на Таиса Менезеш, но бразилките пропуснаха трите си възможности – 22:24. Бразилският селекционер взе прекъсване. След него топктата отиде в аут и България се доближи само на 1 точка. Зе Роберто поиска видеочек за докосване до мрежата, но такова нямаше. Емилета Рачева застана на сервис и го изпълни добре, но Де Соуза сложи край на интригата при 23:25.

Капитанът Мирослава Паскова и Мария Кривошийска завършиха с 6 т., а Мерелин Николова добави 4. Отборно записахме 4 точки от блокада и на 2 сервис. Грешките ни бяха 12. Бразилките имаха много позитивен сервис и висока успеваемост в атака.

"Мисля, че дойдох ме тук, за да покажем, че можем да играем волейбол – бяха думите на Петя Баракова след края на двубоя. - В първите два гейма не показахме това, на което сме способни. В третата част показахме повече страст и с нашата игра останахме повече в двубоя. Играхме срещу лидера във VNL. Те са много високи, екслозивни и добри играчи. Ние не сме толкова високи и имаме млади състезателки. Техният опит оказа влияние."

В последния си двубой в Лигата на нациите се изправяме срещу Доминиканска Република. Срещата е в събота, 14 юни, от 8:30 ч. наше време.