Знаете ли, че общо осем пловдивски футболисти са ставали шампиони в чужбина на два континента – Европа и Азия. Естествено най-известният сред тях е най-успешният български футболист – Христо Стоичков, който е ставал шампион на Испания общо четири пъти. Камата е и единственият българин грабвал Шампионската лига. Любопитно е, че Стоичков поделя първото място с шампионски титли от първенство със Стилиян Петров и Иван Иванов, които също са по четири.

Освен Камата пловдивчани шампиони в чужбина са ставали още – Борис Хвойнев и Красимир Манолов в Малта, Петър Зехтински и Спас Джевизов в Кипър, Димитър Калканов в Хонг Конг, Христо Колев в Гърция и Атанас Курдов в Казахстан.

Спас Джевизов

Юношата на Ботев играе малко за клуба и в мъжкия футбол преди да премине в ЦСКА, където става една от легендите на клуба. През 1986г. става шампион в чужбина, вдигайки титлата в Кипър с отбора на Омония и става първият пловдивчанин с титла в чужбина. Само година по-късно Джевизов отново е шампион на Кипър през 1987г. и става първият пловдивчанин с две шампионски титли в чужбина. Водил е ЦСКА два пъти, бил е треньор и на други отбори. В момента работи в ЦСКА 1948.

Красимир Манолов

Син на легендата на Спартак Атанас Манолов и племенник на друга легендарна фигура на “гладиаторите” и пловдивския футбол Иван Малонов – Краси тръгва по техните стъпки. Юноша е на Локомотив, където и дебютира в мъжкия футбол, а след това играе за Академик и вкарва на Милан в знаменитата победа на тима с 4:3 срещу гранда от Италия. Прави солидна кариера в Ботев, тогава под името Тракия и вкарва и хеттрик на Левски. През 1990г. е шампион на Малта с отбора на ФК Валета. След края на кариерата си се отдава на треньорството и става и първият българин ставал шампион в чужбина и като футболист и като треньор, след като извежда до титлата в Малта отново отбора на ФК Валета, но този път като треньор – 1999 и 2001. В момента работи в Левски Карлово.

Петър Зехтински – Зико

Една от най-големите легенди на Ботев и пловдивския футбол. Зехтински дълги години е и капитан на Ботев, а през 1986г. отива да играе в чужбина за първи път. Бат Петьо е съотборник със Спас Джевизов в отбора на Омония от Кипър и успява да стане шампион през 1987г. Това пък е единственият случай, в който пловдивчани стават шампиони в чужбина като съотборници. Бил е треньор на Ботев, ЦСКА, Марица и други отбори. Понастоящем е директор на отдел „Спорт и младежки дейности” към Община Пловдив.

Христо Колев – Бащата

Една от най-големите легенди на Локомотив известен с дългите си дузпи, а именно чудесното изпълнения на пряк свободни удари. През 1990г. Бащата става шампион на Гърция с гръцкия гранд Панатинайкос, а треньор на отбора е най-голямата легенда на Локомотив – Христо Бонев. Колев играе до 1996г. и в други отбори в Гърция, преди да се завърне и да завърши кариерата си в Локомотив. Бил е на всички длъжности като треньор в Локомотив, водил е тима няколко пъти и в момента работи в Локомотив.

Христо Стоичков  - Камата

Най-успешният български футболист става шампион на Испания през 1991, 1992, 1993, 1994. Той става до тогава и първият българин, който е ставал шампион четири пъти в чужбина преди с него да се изравнят първо Стилиян Петров, а след това и Иван Иванов. Тримата и до днес са номер 1 по шампионски титли в чужбина. Стоичков е единственият българин печелил Златната топка, Шампионската лига и е ставал голмайстор на Световно, а трофеите, които е печелил в кариерата си са на три континента – Европа, Северна Америка, Азия. В момента Камата е спортен журналист за мексиканската тв група “Телевиса” и развива успешно новия си бранд H8S.

Димитър Калканов

Юношата на Локомотив играе за отбора в периода 1983-1990 и участва и на Световно първенство за юноши през 1985г. От началото на 90-те години играе в Кипър, а от 1993г. играе в Азия, където е в тимове от Малайзия и Хонг Конг. През 1998г. става шампион на Хонг Конг с тима на Инсант-Дикт, същата година вдига Купата на страната и става първият чужденец избран за играч номер 1 в първенството. Преди това има спечелени още две купи на Хонг Конг с тима на Инстант-Дикт и Рейнджърс.

Борис Хвойнев

Легендарният нападател на Ботев играе за клуба в периода 1985-2000 с няколко прекъсвания, между които и престой в Малта. През 1999г. той става шампион на Малта с отбора на ФК Валета. Играл е още и за ЦСКА, Локо София и Алки от Кипър. Хвойнев вкарва осем гола на Левски, а две от тези попадения са със задни ножици в София и Пловдив. От дълги години живее в САЩ.

Атанас Курдов

Юноша на Левски, но родом от Пловдив той е син на легендата Петър Курдов. Атанас стартира кариерата си ударно, след като още като юноша отиде във втория отбор на Байер Леверкузен, игра в други отбори в чужбина. След това помогна на Ботев, когато тимът беше в Трета лига и стана голмайстор, остана за отбора и във Втора лига, но когато тимът спечели промоция в елита беше освободен. Игра за Славия и Левски, а през 2014-а става шампион на Казахстан с тима на Астана, а треньор на отбора е Станимир Стоилов. След това обаче кариерата му тръгна надолу и последно играеше в тима на Ботев Ихтиман в Трета лига.

Ето всички пловдивчани ставали шампиони в чужбина:

Красимир Манолов – ФК Валета (Малта) – 1984

Спас Джевизов – Омония (Кипър) - 1986, 1987

Петър Зехтински – Омония (Кипър) - 1989

Христо Колев – Панатинайкос (Гърция) - 1990

Христо Стоичков – Барселона (Испания) - 1991, 1992, 1993, 1994

Димитър Калканов – Инстант-Дикт (Хонг Конг) - 1998

Борис Хвойнев – ФК Валета (Малта) - 1999

Атанас Курдов – Астана (Казахстан) – 2014 

Заб. В статистиката не влизат други трофеи освен шампионските титли в първенства от елита.