Българският шампион Лудогорец е сред най-големите аутсайдери за спечелването на трофея в Лига Европа през този сезон, показват прогнозите на суперкомпютъра на “Опта”. От популярната компания за футболна статистика разиграха 10 хиляди симулации на мачовете от основната схема на надпреварата и стигнаха до извода, че разградчани са на 32-ро място по шансове за триумф във втория по сила европейски клубен турнир.

Според проучването на “Опта” Лудогорец има едва 0,1% шанс да стане шампион в турнира. Именно това е най-малкият посочен процент вероятност за триумф, като четири от общо 36-те участващи отбора въобще не получават шансове. Става въпрос за ФКСБ, РФС, Елфсборг и Бешикташ, които изцяло липсват в изготвената класация. Прогнозите също така показват, че “орлите” имат 12,6% шанс да играят на 1/8-финалите, 3,5% шанс да бъдат на 1/4-финал и едва 1% шанс да достигнат полуфиналите. Що се отнася до посочената вероятност родният първенец да играе във финала на състезанието, който ще бъде на “Сан Мамес”, тя е само 0,2%.

Изненадващо или не, най-големият фаворит за триумф в Лига Европа е двукратният носител на трофея в турнира Порто, който го спечели през 2003 и 2011 година. От “Опта” дават 17,8% шанс на “драконите” да станат шампиони в състезанието през този сезон. След тях се нареждат Атлетик Билбао (10,9%), Славия Прага (9,6%), Тотнъм (8,6%), Рома (8,2%) и Манчестър Юнайтед (7,1%) по верятност за триумф в турнира. Освен Лудогорец още два тима имат езва 0,1% шанс за титла в турнира през настоящата кампания. Това са Ференцварош и Динамо (Киев), но те имат по-големи шансове за финал, съответно 0,5% и 0,6%. ПАОК с българският национал Кирил Десподов пък е на 15-о място по вероятност за шампион в Лига Европа с шанс от 1,2%.

Най-вероятно един от основните фактори за изключително малката вероятност за трофей на Лудогорец в турнира е, че според друго проучване на “Опта” Лудогорец има втория най-труден жребий в турнира откъм сила на противниците. Както е известно родният първенец ще има домакинства на Славия (Прага), Атлетик Билбао, АЗ Алкмаар и Мидтиланд, а също така гостувания на Виктория (Пилзен), Андерлехт, Лацио и Лион. Това прави рейтинг на трудност от 86, като с по-висок е единствено Елфсборг с 86,2. От друга страна с най-лек жребиий според изследването са Галатасарай (82.4), Карабах (83.2) и Олимпиакос (83.3).