Най-успешният български футболист Христо Стоичков и синът на великия Йохан Кройф - Жорди излязоха на сцената на Златната топка. За първи път в историята на Златната топка беше връчена награда за най-добър треньор при мъжете и жените на името на Йохан Кройф. 

Двамата обаче не връчиха наградата, защото при жените беше избрана треньорката на Челси Ема Хейс, която не присъства и се пусна с видео послание. 

При мъжете за треньор номер 1 беше избран наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти, но Реал направи бойкот на цялата церемония и никой от клуба не присъстваше. 

Преди началото на церемонията Стоичков публикува снимки с легендарния Джордж Уеа и Адемола Лукман от Аталанта.

“За мен беше важно да имам такъв треньор, приятел и футболен баща= За мен той означаваше много. Йохан взе едно малко момче от България и прояви огромното търпение да ме развива. Винаги ще съм му благодарен. В началото ми беше трудно да разбера неговите идеи, но постепенно осъзнах, че те са гениални - най-вече за движението без топка. За Кройф трите спечелени "Златни топки" са най-малкото, което е могъл да постигне. За мен е емоционален момент да стоя тук - 30 години след като аз получих “Златната топка”, заяви Камата на сцената.