След като 2020-а беше ужасна за футбола заради коронавируса с отлагането на Евро 2020 за догодина, празните стадиони, странният формат на елиминациите в Шампионската лига, то 2021-а беше пълната противоположност.

Евро 2020 запази името си, но се състоя през лятото на 2021-а година, Шампионската лига се проведе по познатия формат, а най-важното е, че публиката се завърна на стадионите и то на много места в пълен капацитет.

Годината стартира с триумф на Байерн Мюнхен, който спечели Световното клубно първенство. Баварците се справиха във финала с 1:0 срещу представителя на Конкакаф – мексиканският Тигрес. Единственото попадение вкара Бенджамен Павар в 59-та минута.

Лига Европа отново беше спечелен от испански отбор, а треньор отново беше Унай Емери, който за четвърти път вдигна трофея в турнира в петия си финал. Виляреал надигра във финала Манчестър Юнайтед след изпълнение на дузпи.

В Шампионската лига Челси грабна трофея 9 години след първата си титла. Сините от Лондон победиха Манчестър Сити с 1:0 във финала след гол на Кай Хаверц.

Челси спечели и Суперкупата на УЕФА след като се справи с Виляреал във финала.

След петгодишно чакане Европейското първенство по футбол се състоя, след като шампионатът беше отложен през миналата година заради коронавируса. На повечето стадиони имаше ограничения за публиката, но от елиминациите всички бяха на пълен капацитет. Италия заслужено вдигна трофея след като направи страхотен шампионат и победи след изпълнение на дузпи Англия, която беше домакин на финала. За съжаление шампионатът отново беше без България и така националите продължиха черната серия от 2004г. да не са участвали на голям футболен форум. 

На Олимпийския турнир при мъжете триумфира за втори пореден път Бразилия, която победи след продължения Испания с 2:1 след продължение, а Канада спечели при жените, след като победи Швеция след изпълнение на дузпи.

Аржентина най-накрая спечели Копа Америка след много дълга пауза без най-важния трофей в Южна Америка. Водени от звездата си Лионел Меси, който за първи път в кариерата си спечели турнира, а след това се окичи и със Зланата топка за рекорден седми път, аржентинците надиграха във финала вечния съперник Бразилия с гол на Анхел Ди Мария в 22-таминута. 

През летния трансферен прозорец Джак Грийлиш преминал от Астън Вила в Манчестър Сити и Ромелу Лукаку преминал от Интер в Челси станаха поредните 100-милионни играчи, но и двамата до този момента не впечатляват с изявите си.

Тази година се появи и новият турнир на УЕФА – Лигата на конференциите, а Лига Европа стана по-бутиков турнир до който малко отбори може да достигнат. Българските отбори също участваха в турнира, а ЦСКА успя да влезе в груповата фаза, но завърши на последното място и отпадна. Локомотив Пловдив успя да отстрани Словачко в Лигата на конференциите и отпадна от Копенхаген, а дебютанът в евротурнирите Арда нямаше шансове срещу израелския Апоел Беер Шева. Шампионът Лудогорец стартира в Шампионска лига, но отпадна и продължи в групите на Лига Европа, където завърши на последното място. 

В петте най-добри първенства имаше три изненадващи шампиона. Интер свали от върха Ювентус след 9 поредни титли в Серия А, а в Испания Атлетико Мадрид сложи край на 7-годишната доминация на Реал Мадрид и Барселона и вдигна трофея. Най-голямата сензация дойде от Франция, където Лил стана шампион за сметка на един от най-скъпите отбори в света – ПСЖ. В Англия Манчестър Сити си върна титлата, след като я изгуби от Ливърпул през миналия сезон, а Байерн Мюнхен в Германия отново нямаше проблеми да спечели трофея.

Въпреки, че загуби титлата в Италия Ювентус успя да триумфира с Купата и Суперкупата на страната. В Англия Манчестър Сити отново спечели Купата на лигата, а Купата на ФА отиде при Лестър, който спечели и Суперкупата на страната.

ПСЖ загуби и Суперкупата във Франция от Лил, но спечели Купата на страната.

В Испания се стигна до прецедент да се играят да финала в турнира за Купата на страната в рамките на няколко седмици. Шампион за 2019-2020 стана Реал Сосиедад, а за 2020-2021 Барселона. Атлетик Билбао игра и в двата финала и загуби, но пък спечели Суперкупата срещу Барселона.

И през 2021-а година футболът се раздели с една от най-големите си легенди. Отиде си немският голмайстор Герд Мюлер.

В края на годината страни като Австрия, Нидерландия и Германия отново затвориха стадионите, а причината беше новият щам на коронавируса – Омикрон.