Албания се класира за втори път на голя футболен форум, след като си осигури участие на Европейското първенство по футбол догодина в Германия. Албанците направиха 1:1 срещу Молдова като гост и това им беше достатъчно, за да си осигури място на Евро 2024. 

Албания не беше в никак лесна група срещу Полша и Чехия, които в последните години си участват доста често на големи футболни форуми. 

Реално за Албания класирането сега беше много по-ценно, защото при първото класиране имаше и намеса на служебна победа. Тогава заради ексцесии в Белград между сръбските и албанските футболисти УЕФА даде служебна победа на албанците, а това им отвори пътя към историческото класиране на Евро 2016.

Сега обаче Албания си извоюва класирането напълно заслужено. Албанците победиха в директни мачове в Тирана фаворитите в групата Полша и Чехия. 

Тимът е воден от бразилеца Силвиньо - бивш играч на Барселона и Манчестър Сити. Всъщност албанците почти винаги разчитат на чужди треньори като те обикновено са италианци. Именно с италианец - Джани де Биази беше постигнато първото класиране на европейско. 

Няма да е изненадващо да кажем, че до класирането на Евро 2016 Албания не беше участвала на никакъв голям футболен форум. 

Албанският футбол обаче претърпя сериозен ренесанс и вече от години в националния отбор почти няма играчи от вътрешното първенство и всички играят в чужбина. 

Всъщност основата е, че албанските футболисти рядко играят в местния елит. Те заминават още като юноши за отбори в чужбина - основно в Италия и именно там се изграждат като футболисти. Нещо, което за съжаление с българските футболисти няма как да стане. 

Другото нещо, което също не е за пренебрегване е, че албанците се борят винаги за мястото си. Българските играчи предпочитат при първата трудност да се завърнат в България, а много пъти се случва и да няма второ излизане в чужбина. 

Албанците разполагат с играчи в Серия А, Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, които са в отбори като Интер, Челси, Лацио, Аталанта и други. 

Албания няма дори 3 млн. като население, но в последните години страната се развива в много сфери много успешно и задминава доста по-голямата България. Албанците дълги години са в изолация по време на управлението на диктатора Енвер Ходжа, но въпреки това сега изглежда доста развита. Албания е и кандидат членка за влизане в Европейския съюз. 

Страната прие и европейски финал през 2022-та година, когато Рома победи с 1:0 Фейенорд в историческия първи финал в турнира Лига на конференциите. Мачът се игра в столицата Тирана на новия стадион Арена Комбетаре, който беше открит на 17 ноември 2019-та година. Стадионът струва 85 млн. евро и е за 22 500 зрители. Към стадиона има огромен търговски център и хотел, които се извисяват на огромна кула. Кулата е висока 112 м. с 24 етажа. 

Стадионът е собственост на Албанската футболна асоциация (FSHF) и албанската държава чрез Shoqëria Sportive Kuq e Zi Sh.A, дъщерно дружество, създадено с цел изграждане, управление и поддръжка на структурата. Освен от държавата сериозно финансиране за съоръжението идва и от албанската авиолиния Еър Албания. 

Съоръжението е построено на мястото на бившия национален стадион "Кемал Стафа".

Освен него Албания може да се похвали с още два добри стадион. Единият е стадионът в Елбасан за близо 13 000 зрители, който беше реновиран през 2014-та година и именно тук домакинсваше националния отбор, когато се строеше Арена Комбетаре. 

Другият е Лоро Боричи в Шкодра. Съоръжението има страхотна нова леокатерическа писта, нещо което в България липсва. Освен това 16-хилядният стадион изглежда и доста добре, като единственият му минус е, че има козирка само на централната трибуна. 

За съжаление България направи 20 години без класиране на голям футболен форум и все още нямаме напълно завършен нов стадион. 

И докато преди имаше жеги за албанския реотан, сега май се питаме как ще ги стигнем албанците...