Футболният отбор на Борислав Първомай влиза в клуба на 100-годишните клубове в българския футбол. Тимът ще отбележи 100-годишния си юбилей утре - 18 октомври на стадиона в едноименния град. 

Празненствата започват в 16:00ч. с двубой между детски отбори. 

В 17:00ч. ще бъде и кулминацията на празненството двубой между Борислав Първомай и ветераните на Локомотив. 

Организаторите подготвят специална церемония, а те изпратиха покани до ръководители в структурите на Българския футболен съюз и именити лица, свързани с клуба.

Отборът от Първомай прави най-голямото си постижение в началото на седемдесетте години на миналия век. Воден от легендата на пловдивския футбол Иван Занев, тимът бележи шампионските 91 гола в зона „Тракия” и влиза в Южната „Б” група.

Двайсет години след това първомайският отбор си спечелва реномето на хит в Югоизточната трета дивизия. Старши треньор е Тенчо Тенев, в екип с него работи легендарният вратар на Ботев Димитър Вичев. Фланелката на тима обличат много футболисти от пловдивските школи, които в комбинация с местните играчи правят боеспособен отбор, завършил на четвърта позиция при видима конкуренция в групата, а в турнира за Купата на България тимът играе осминафинал срещу Сливен и шанс от извънфутболно естество го лишава да стигне четвъртфиналите.

През деветдесетте пловдивската линия в Борислав продължава. Треньори на отбора в различни етапи са шампионът с Ботев от 1967г. Добрин Ненов и знаковият наставник от школата на Локомотив, водил и представителния отбор, Атанас Ангелов. Тогава десетки футболисти, които излизат от юношеските формации на Ботев, Локомотив, Марица и Спартак, играят в Първомай.

По същото време централният защитник Владимир Тилев, израснал в първомайската детско-юношеска школа, влиза в титулярния състав на „канарчетата”. На 20 март 1999 в мач от 19-ия кръг на шампионата през 23 000 зрители на стадион „Христо Ботев” централният защитник Тилев показва ниво срещу „Левски”. Сините печелят с 0:1, като настоящият президент на БФС – Георги Иванов, бележи победния гол чак в 88-та минута, а в състава на гостите са Илиан Илиев, Мъри Стоилов, Сашо Александров.

Първомайската публика помни различни сцени на биткаджийство и чест за клубната емблема. В хитов разказ се превръща случаят с  мъжкарския шпагат срещу Божидар Искренов от контролата между Борислав и гостуващия тим на „канарчетата” в зимни условия, спечелена от домакините. При един от набезите по фланга Гиби е спрян със зашеметяващ шпагат от железния защитник Иван Дафчев. Левият бек, който има респектираща мускулатура, спринт и твърдост в единоборствата, светкавично намесва феърплея: „Аз те пазя...”. Искренов къде на шега, къде в реалност се пита какво щеше да е, ако не го е пазел здравенякът, връщат кадър от лентата с култови лафоризми най-разгорещените фенове на клуба, празнуващ 100-годишен юбилей и свързан някак с националното ниво на българския футбол.

Летописът напомня, че през 60-те в Първомай е създадена детско-юношеска школа под егидата на БСФС, за ръководител е поканен местният капацитет Димитър Ямалиев, а консултант става знаменитият столичен футболист и треньор Любомир Ангелов – Старото, водил и националния отбор на страната.

Известно име, което е привлечено през този период в юношеския тим на клуба, е Никола Иванов. Малко след това той е шампион с фамозния състав на „Ботев” през 1967 и прави кариера на резултатен футболист и наставник на знаменити имена в българския футбол.

Днес „Борислав” играе в четвърта дивизия, а оптимизмът на първомайци ги държи мечтателно за завръщането му в по-горния ешелон.