Българският футболен елит се завръща през следващата седмица с мач на 8 юли между Ботев и Хебър. Първенството идва с нов формат, колоритни трансфери на съименници на Меси и Роналдо и компромиси свързани с осветлението. 

Освен това паузата без български футбол беше рекордна малка. Заради Световното първенство в Катар шампионатът ни стартира още на 8 юли, а последният мач за миналия сезон беше на 28 май.

Отборите

Ще е изненада ако Лудогорец отново не стане шампион. Тимът е с 11 поредни титли и е абсолютен хегемон в българския футбол в последните години. Всичко различно от Лудогорец шампион ще е шокиращо и изненадващо. 

ЦСКА изглеждаше ужасно през втората половина от сезона и само многото спечелени точки от първия полусезон спасиха отбора от това да се бори и за участие в евротурнирите. Загубата от Левски във финала за Купата беше капакът на слабото представяне, а контролите преди началото на сезона също не дават надежда на феновете за нещо повече през този сезон, който ще стартира и с бойкот на привържениците. Ще е изненада ако ЦСКА остане извън топ 3, но е възможно ако продължи с игрите си от миналия сезон.

Ботев се прероди през миналия сезон, след като през кампанията 2020-2021 се бореше за оставането си в елита. "Канарчетата" грабнаха първите си бронзови медали след 27-годишно отсъствие, спечелиха баража за Лигата на конференциите и се завърнаха в Европа. От Ботев поставиха за цел трофей и поне трето място, определено ново влизане в тройката ще е повече от постижение за тима предвид и по-голямата конкуренция през този сезон. Отборът ще се опита да се представи и много по-добре за Купата, където през миналия сезон отпадна още на старта на турнира. 

Левски е отборът, който претърпя най-голяма метаморфоза през сезона - от тим извън топ 6 до трофей, място в евротурнирите и влизане в четворката. След завръщането на Станимир Стоилов отборът спечели и първата си трофей от 13 години - Купата на България, побеждавайки с 1:0 ЦСКА. Определено целта на "сините" ще е гонитба с Лудогорец. Левски едва ли ще има шанс за трофея, но всичко различно от поне второ място ще се счита за провал.

Черно море е винаги традиционно корав и постоянен отбор. През миналия сезон отборът беше много близо до тройката, но накрая завърши пети. Определено изглежда, че през този сезон варненци отново ще са в шестицата, въпреки че бяха напуснати от някои основни играчи.

Славия е тим, който винаги може да обърка сметките на челните отбори и го направи и през миналия сезон. Софиянци спряха например Черно море да влезе в четворката и влезнаха в първата шестица, което беше смятано от мнозина за изненада. Определено ако го направят и през този сезон и отново са в топ 6 то Славия ще затвърди мнението на един от най-постоянните тимове в елита.

Берое е отборът раздиран от много финансови проблеми и е ясно, че през този сезон целта ще е оставане в елита. През миналата кампания тимът от Стара Загора постигна максимума и достигна до баража за Европа, който беше загубен от Ботев. Сега обаче седмото място изглежда невъзможно, а старозагорци имаха проблеми и с картотекирането на играчите, защото нямаха нужната бройка, за да започнат първенството. 

ЦСКА 1948 през миналия сезон отборът не изпълни целта си да бъде в шестицата или да играе бараж в евротурнирите, но през този изглежда много вероятно това да се случи. За треньор беше назначен легендата Любо Пенев, а и селекцията на отбора не е никак лоша. Отборът ще е доста променен от миналия сезон и половината титуляри ще са нови.

Локомотив Пловдив определено разочарова през миналия сезон, а това доведе и до треньорска рокада и Александър Тунчев беше заменен от Александър Томаш. Отборът обаче така и не съумя да победи до края на сезона и от началото на април е без победа в официален мач. След историческите сезони и спечелването на три трофея, участия в евротурнирите и сребърните медали определено Локомотив в момента се нуждае от победи, но предвид и конкуренцията наистина влизането в топ 6 ще е доста трудно. Локо обаче има реални шансове да спечели седмото място и да се бори за място в евротурнирите.

Арда е още един отбор, който имаше финансови проблеми, но за разлика от Берое нещата в клуба изглеждат доста по-добре. Ядрото беше запазено, а и се намериха и хора, които да осигурят бюджета. Арда трудно може да бъде в шестицата, но трябва да се опита да влезе в борбата на седмицата, за да се спаси от изпадане.

Локомотив София остана в елита през миналия сезон, въпреки че беше в битката за оцеляване. Тимът иска през този сезон да е доста по-напред в класирането, а и треньорът Иван Колев беше сменен и на негово място дойде Станислав Генчев. Целта на отбора ще е поне влизане в групата, която ще се бори за седмото място. Тази цел изглежда възможна.

Пирин ще се опита да избегне отново борбата за оставане в елита, както се случи през миналия сезон, но изглежда, че трудно тимът ще е в топ 6 или борбата за седмата позиция и най-вероятно отново ще е замесен в борбата за оцеляване.

Ботев Враца успя да се спаси през миналия сезон, след като спечели баража за оставане в елита. Сега обаче определено врачани са един от кандидатите за нови битки за оцеляване.

Септември София се завърна в елита след няколкогодишна пауза. Тимът направи уникален рейд, след като изоставаше през първия полусезон и дори спечели Втора лига. По всичко изглежда, че Септември ще е в групата за оцеляване, но най-вероятно ще се спаси.

Хебър се завърна в елита след над 20 години. Отборът смени голяма част от състезателите, които спечелиха промоция. Ако Хебър се спаси наистина ще е чудо.

Спартак Варна е другият новак, който също след дълго отсъствие се завърна в елита. Отборът е един от най-традиционните в българския футбол и има и сериозна фенска маса. Оставането на отбора в елита определено ще е хубаво за българския футбол, но няма да е лесно и изглежда, че Спартак също ще е в борбата за оцеляване.

Новият формат

През този сезон имаме промяна във формата и отборите бяха увеличени от 14 на 16. 

Плейофите обаче останаха и така. Отборите ще изиграят общо 30 кръга в редовния сезон.

Следва плейофи - в първата шестица ще се играе по един мач, втората четворка, която ще се бори за седмото място ще играят на разменено гостуване. 

Завършилите между 11 и 16-о място ще се борят за оцеляване и също ще играят по един мач. 15-ят и 16-ят изпадат, а 14-ят ще играе бараж.

Трябва да направим важно уточнение, че от БФС все още не са публикували официално наредбата за настоящия сезон и може и да има промени. 

Меси и Роналдо в родния футбол

Естествено не става въпрос за суперзвездите на световния футбол, а за нови попълнения на Левски и Ботев Враца. Левски взе бразилецът Роналдо, който се очаква да бъде основният нападател на тима през този сезон, а Ботев Враца взе защитникът Меси Биатомусока от Конго. 

Компромисите

За първи път от както беше въведено правилото за задължително осветление БФС направи компромиси. Става въпрос за отборите на Локомотив София и Спартак Варна. Двата отбора нямат осветление на клубните си съоръжение, но вече са започнали монтирането на осветителните тела и ще играят на стадионите си. Двата тима ще приемат мачове в светлата част на деня, докато пилоните бъдат монтирани и пуснати. Септември и Хебър обаче нямаха този късмет и ще гостуват извън клубните си стадиони. От БФС официално все още не са обявили къде двата тима ще домакинстват, но е много вероятно и двата да играят на националния стадион "Васил Левски" в София. 

Ето и програмата за първия кръг: 

8 юли

18:30 ч. Ботев (Пловдив) - Хебър (Пазарджик)

21:00 ч. Септември (София) - Лудогорец (Разград) 

9 юли

18:30 ч.  Локомотив (Пловдив) - Пирин (Благоевград) 

21:00 ч. ЦСКА 1948 (София) - Левски (София) 

10 юли 

18:30 ч: Локомотив (София) - Черно море (Варна)

21:00 ч. ЦСКА (София) - Арда (Кърджали) 

11 юли

18:30ч. Спартак (Варна) - Славия (София) 

20:45 ч. Берое (Стара Загора) - Ботев (Враца)