Футболисти от легендарното "жълто-черно" поколение от 60-те години ще бъдат официални гости на двубоя между отборите на Левски и Ботев тази вечер от 20 часа на Герена. Поканени да присъстват на посветения на 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов мач са съотборниците, с които Гунди играе рамо до рамо по време на двугодишния си престой в редиците на най-стария футболен клуб в България. На трибуните на стадиона, носещ името на великия български футболист, ще седнат Динко Дерменджиев - Чико, Георги Попов - Тумби, Виден Апостолов, Иван Занев, Георги Разложки, Георги Найденов, Георги Харалампиев и Паница Хаджийски.

Ветераните, донесли в клубната витрина първата национална купа и шампионска титла ще изгледат заедно с всички останали зрители на "Георги Аспарухов" мачът между "сини" и "жълто-черни", който е от огромно значение за Ботев в борба на тима за 4-ото място в първенството. В преследването на първа победа над Левски като гост от повече от 20 години, "канарчетата", както винаги, ще разчитат и на подкрепата на вярната си публика. ПФК Ботев призовава всички Ботевисти, които имат възможност да подкрепят отбора в София, да бъдат в сектора за гости на "Герена" и да бъдат редом с играчите в преследването на трите точки.

С група от 19 футболисти Ботев е в София от снощи. Старши-треньорът Николай Киров няма да може да разчита на наказаните защитници Йордан Минев и Пламен Димов. В разширения състав след изтърпяна санкция се завръща бразилецът Густаво Афонсо. Групата на Ботев:

Иван Чворович, Даниел Кайзер, Филип Филипов, Лазар Марин, Радослав Терзиев, Димитър Пиргов, Димитър Калчев, Серкан Юсеин, Алваро Юлиано, Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Фелипе Бризола, Дуде Ндонгала, Густаво Афонсо, Диого Кампос, Жоао Пауло, Стивън Петков, Кристиан Добрев, Милко Георгиев

Въпреки краткия си житейски път Георги Аспарухов оставя дълбока диря във футбола със своите качества като спортист и човек. Роден е на 4 май 1943 г. в София. Дебют в "А" група прави едва 17-годишен с екипа на родния Левски, като със синята фланелка записва 23 мача и 7 гола, преди да премине в редиците на Ботев, където в продължение на година и половина отбива военната си служба.

Периодът в Пловдив се превръща в истински разцвет за младия централен нападател. Попаднал в прекрасния "жълто-черен" колектив, Гунди бележи гол след гол. Бележи 25 пъти в 47 мача за първенство и 7 попадения в 6 двубоя в турнира за КНК. Като футболист на Ботев Георги Аспарухов печели Купата на България през 1962 г., става вицешампион на страната през следващия сезон и прави дебют в националния отбор на страната, като участва и на Световното първенство в Чили заедно с Динко Дерменджиев.

След завръщането си в Левски Гунди се утвърждава като най-силният футболист на своето в време в България и един от най-силните в Европа. През 1965-а се нарежда на осмо място в анкетата за "Златната топка". Желан е от редица европейски грандове, сред които най-настоятелен в опита си да го привлече е Милан. Режимът в България обаче не позволява на Аспарухов, както да остане в Ботев след уволнението си от казармата, така и да премине в отбор от Европа.

След името си легендарният футболист оставя 247 мача (200 за Левски, 47 за Ботев) за първенство, в които отбелязва 150 гола (125 за Левски, 25 за Ботев), 18 мача и 19 гола в европейските клубни турнири и 50 мача с 19 гола за националния отбор на България. Участник е на 3 Световни първенства - Чили (62), Англия (66) и Мексико (70). Футболист и спортист №1 на България за 1965 г. Гунди е избран посмъртно за футболист №1 на България за XX век, изпреварвайки в допитването носителят на Златна топка, Златна обувка, КЕШ и бронзов медалист от Световно първенство - Христо Стоичков.

Георги Аспарухов загива заедно с Никола Котков в автомобилна катастрофа край прохода Витиня в Стара планина на 30 юни 1971 г. На погребението на двамата спортисти се стичат близо 150 000 души.