Ботев загуби с 1:2 гостуването си на гръцкия гранд Панатинайкос на Олимпийския стадион в Атина в първа среща от втория предварителен кръг на Лига Европа. Пловдивчани изиграха много силен мач, а съдията не отсъди дузпа за тима, въпреки че на два пъти можеше да го направи. Йеремейеф откри в 8-та минута, а в края на полувремето Бакасетас от дузпа удвои. В 72-та минута Корошец намали, а след това съдията отсъди дузпа за Ботев за нарушение срещу Укаки, но тя беше отменена.

В 8-та минута Панатинайкос откри резултата, Барт Шенкевелд изрита топка от център, която намери Александър Йеремейеф, който овладя и с удар покрай Игонен реализира за 1:0.

В 13-та минута Манчини центрира в наказателното поле, а Йемемейеф засече, но ударът му премина високо над вратата.

В 17-та минута Нвачукву проби добре и центрира, но Драговски изби. Малко по-късно отново Нвачукву имаше доба възможност и то изненада Драговски, който остана на място, но топката не намери очертанията на вратата.

Последва и удар на Ивелин Попов, който беше уловен от вратаря на домакините.

В 28-та минута Конте отправи опасен удар, който Драговски улови.

В 35-та минута Уджа свали с глава към Акере в пеналта, а той падна фаулиран от играч на Панатинайкос. Съдията, както и ВАР арбитрите обаче не отсъдиха дузпа. На повторенията се видя, че определено имаше основание Ботев да получи дузпа.

Две минути по-късно Панатинайкос пропусна добра възможност Тони Вилена стреля, но Николай Минков успя да изчисти от голлинията.

В 44-та минута Панатинайкос получи дузпа, след като Йонас Там фаулира Филип Джуричич в пеналта и съдията отсъди дузпа. Зад топката застана Анастосиос Бакасетас, който би право в средата и реализира за 2:0.

През втората част най-опасното положение дойде в 54-та минута, когато Ваянидис отправи опасен удар, който Игонен изби.

В 56-та минута Ботев можеше да вкара, след корнер топката се удари в Тин Йедвай, който можеше да си отбележи автогол, но топката излезе в корнер.

В 60-та минута гол на Джуричич беше отменен заради засада.

В 72-та минута Ботев успя да намали резултата. Тони Вилхена сгреши и подаде към Ален Корошец, който веднага пусна към Секулич, който навлезе в пеналта и подаде към Корошец, който реализира за 2:1.

В 78-та минута Филип Джурич отправи много техничен удар, който срещна напречната греда, а Йеремеф не успя при добавката да реализира.

В 83-та минута Укаки се възползва от грешка в защитата на Панатинайкос и напредна, където Драговски го фаулира в пеналта и съдията отсъди дузпа. Арбитърът беше привикан на ВАР и отменени дузпата и така Ботев отново беше ощетен и не получи дузпа.

В последните секунди Диабате отправи удар от дистанция, но Драговски улови.

Реваншът е на 1 август в Пловдив. В неделя Ботев приема Локомотив в пловдивското дерби.

Панатинайкос: Бартоломей Драговски, Йоргос Ваянидис, Тин Йедвай, Барт Шенкевелд (Сверир Ингансон 90 мин.), Уилиан Арао, Филип Младенович, Тони Вилхена (Неманя Максимович 70 мин.), Анастосиос Бакасетас, Даниел Манчини (Димитриос Лимниос 70 мин.), Филип Джуричич (Бенямин Вербич 90 мин.), Александър Йеремейеф (Андраш Шпорар 78 мин.)

Ботев: Матвей Игонен, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Етоо (Ален Корошец 64 мин.), Антонио Перера (Янис Карабельов 70 мин.), Ивелин Попов (Ехидже Укаки 80 мин.), Самуел Акере (Сирики Диабате 80 мин.), Кристиан Нвачукву, Антъни Уджа (Мартин Секулич 70 мин.)