Президентът на САЩ Джо Байдън отново заяви на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че не бива да предприема военни действия в Рафах, без да е осигурен надежден и изпълним план за защита на палестинските цивилни граждани, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

Разговорът между двамата лидери вчера беше за втори път в рамките на по-малко от седмица, предава БТА.

Байдън предупреди Нетаняху за придвижване в южната част на ивицата Газа без план за осигуряване на безопасността на около 1 млн. души, които се приютяват там.

Двамата разговаряха и за продължаващите преговори за заложници и Байдън обеща да продължи да работи денонощно, за да помогне за освобождаването на заложници, които вече са прекарали 132 дни в плен на "Хамас", посочи Белият дом.

Израелските сили заявиха в четвъртък, че са нахлули в най-голямата действаща болница в Газа, което предизвика нова тревога относно съдбата на стотици пациенти и медицински работници, както и за многобройните разселени палестинци, които са потърсили убежище там от войната.

Сраженията в болницата се водят в момент, когато Израел е изправен пред нарастващ международен натиск да прояви сдържаност, след като обеща да проведе настъплението си към Рафах, последното относително безопасно място в Газа.

По-рано този месец Байдън заяви, че израелските военни действия в ивицата Газа са "прекалено силни" и изрази сериозна загриженост относно нарастващия брой на жертвите сред цивилното население в палестинския анклав.