Манастири, храмове, оброчища… Едни от тях са възстановени, други стоят с десетилетия занемарени.

На по-малко от 60 километра от София животът е застинал, сякаш е спрял, защото част от светите поклоннически места са запуснати, обрасли в бурени и забрава. Но който има очи, търси и намира.

TrafficNews вече ви разказа за храма в Беренде, който е част от Софийската (Мала) Света гора (Средецка Мала Света гора), която по времето на Второто Българско царство е включвала 14 храмови комплекса около София.

Наричана е "Малката Света гора на Балканския полуостров", заради многото манастири по поречието на река Нишава, Годечко, Димитровград и Пирот в сръбско.

Храм "Св. Св. Петър и Павел" в Беренде е обител от времето на Иван Асен II, който се руши, заради безхаберието на институциите. Храм с безценни стенописи, сравними с тези в Боянската църква.

Безхаберие затрива един от най-старите и уникални храмове в България! Пари има, ремонт – няма!"Св. Св Петър и Павел" се мери с Боянската църква по безценни стенописи и възраст

Стенописите тук не са пипани от времето, когато са нарисувани. В Беренде се изправяш очи в очи с изпитите лица на светци, такива каквито са излезли изпод четката на незнаен зограф.

Маломаловски манастир "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в планината Чепън, на около 3 км северно от село Мало Малово.

Архитектурата и технологията на живописване в черквата дават основание да се приеме, че тя е била изградена или само обновена и изписана в края на XVI или началото на XVII век.

Днес от някогашния добре устроен и спретнат манастирски комплекс са останали само полусрутена църквата със съсипани стенописи и каменна чешма.

Годечкият манастир, разположен на 46 км от София и на около 100 м. от пътя, свързващ Годеч с град Драгоман.

Годината, в която е основан Годечкият манастир "Свети Дух", не е известна. Сегашният манастир е построен върху основите на две църкви, изкопани през 1921 г. Според историята разказвана от местни хора, църквите са открити от възрастна жена на име Бона Велинова от Григорово, която имала дарба от Бог, с помощта на която открила останките на повече от 100 забравени църкви и манастири.

Букоровски манастир "Св. Георги Победоносец" - единственият манастир в България и втори в света с пет църкви. Там е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей. До него се стига, като се мине през Годеч и се поеме по пътя към Туден и Разбоище.

Искрецкият манастир "Успение Богородично, разположен в границите на Санаториума за белодробни заболявания "Цар Фердинанд I" в село Искрец.  Според някои историци манастирът бил създаден през 1110 г., както пише на част от запазен дарителски надпис от 1845 г. в манастирската църква. Други свързват създаването му с дейността на свети Пимен Зографски, който в края на 16 в. и началото на 17 в. възстановил и изписал много църкви и манастири в Софийско. Смята се, че Искрецкият манастир бил един от тях и вероятно бил изписан около 1602 г.

Днес от манастира могат да се видят само църквата, кръщелнята и част от арката на входа.


А някога хората вярвали, че ако смиреният християнин прекара по една нощ уединение във всеки от тези уникални храмове, опасващи София, ще започне нов живот, със сърце, отворено за доброто!