С 4.5 млн. лева се предвижда благоустрояване и социализация на  южния бряг на река Марица в участъка от панаирния мост до бул. "Източен" в Пловдив. Проектът, изготвен от екип на "Трафик дизайн Груп" с ръководител инж. Петя Арабаджиева и водещ проектант арх. Никола Балджиев, предлага създаването на модерно градско пространство, наситено с младежки дух и креативност. Проектът е включен в инвестиционната програма на Пловдив за кандидатстване по безвъзмездната схема "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие" на ОП "Региони в растеж" 2014-2020.

Крайречната зона е линеарна, с дължина приблизително 1050 м, а ширината варира от 3 до 15 м. Намира се на пешеходно разстояние от центъра на града, а също така и от панаира. В момента разработваната територия е почти напълно занемарена и загърбена откъм социални активности.

Специфичната линеарност налага концепцията за парк-променада, в който посетителят се среща с различни функционални звена, разхождайки се покрай река Марица. Връзките между двата основни комуникационни гръбнака - велоалеята с тротоара към бул. "Марица-юг" и променадата покрай реката,  се осъществяват чрез къси алеи, които в план специфично "насичат" територията на зелени неправилни четириъгълници. На отделни места напречните алеи и зеленината преливат едни в други посредством специален детайл, който е прокаран като мотив в цялата зона. Настилката е еднородна, от издължени в план бетонови блокове. Предложените пейки, кошчета за отпадъци, осветителни тела и нов метален парапет са с изчистен минималистичен дизайн, разработен в унисон с идеята за създаване на модерен ърбан парк по южния бряг на река Марица.

Крайречната зона е наситена с разнообразни функционални активности – библиотека на открито, открита сцена, фитнес на открито, болдър парк, паркинги и голяма детска площадка с комбинирани съоръжения за игра.

Библиотеката на открито е проектирана като изкуствено оформен хълм, прорязан от алеи, които са на нивото на променадата. В получените откъм алеите обеми са предвидени ниши за книги. Високите части на "хълма" са оформени от габиони. Самите ниши са получени от разместването на габионите и са облицовани с отворени кутии от стъклопласт.

В малко парково площадче е предвидено разполагането на обемен надпис – символ на град Пловдив, който посетителите, идващи откъм Стария град, ще могат да видят на фона на река Марица и панаира. Други акценти в парка са две скулптурни композиции, предназначени да допълнят естетиката на новото градско пространство.

Източник: Градът.bg

Още новини ТУК

TrafficNews.bg