Домашните кучета в Пловдив да бъдат с памперси, когато стопаните ги разхождат. Това е най-новата мярка, която обмисля да въведе местната власт, за да намали екскрементите по площадки, градинки и улици.

Засега изискването е собствениците да носят торбички и да събират в тях изпражненията. "Освен с намордник, кучето трябва да е и с памперс. То е като бебето - не може да се стиска и се изхожда в пясъчниците на детските площадки и където му падне", заяви директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. По думите му много дървета и храсти изсъхвали именно от кучешката урина, която съдържала киселинност. "Да, собственикът е задължен да носи торбичка, в която да слага изпражненията. А как се събира урината? Ами ако кучето е с разстройство?“, казва Алексиев пред "24 часа".

Той припомни как през зимата снегът в целия град е осеян с кафяви петна от кучешка урина и екскременти. "Сега е същото, но понеже няма сняг, не се виждат. Но хората ги дишат. Особено, когато работниците косят зелените площи. Изсъхналите изпражнения се разпръскват и се носят във въздуха", казва Стоян Алексиев. Той посочва, че в зоомагазините се предлагат памперси за различните породи. Комплектът включва 12 бройки и струва от 8,20 до 19 лева според големината на животното.

Шефът на "Градини и паркове" твърди, че собствениците на домашни любимци често се правели на разсеяни. "Много добре знаят, че е забранено да ги водят в парковете, където има хора и деца. При забележка излизат с номера, че само минавали", припомня той. Наскоро видял младежи, чиято немска овчарка гази цветята в Цар Симеоновата градина. На укора му те отвърнали, че кучето им много обичало да мирише рози.

А кой ще глоби г-н Алексиев за джунглите на кучешките площадки в Пловдив ? СНИМКИДиректорът на „Градини и паркове” призова за санкции и обществена нетърпимост към кучетата нарушители

Не превръщайте зелените площи в кучешка тоалетна!, зове шефът на ОП “Паркове и градини“Глобата за разхождане на домашни любимци на нерегламентирани места е в размер на 100 лева