Световните агенции отразяват новината за връчването на мандат за съставяне на ново българско правителство и за представения от съпредседателя на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков проектокабинет, предава БТА.

Ройтерс отбелязва, че номинираният за премиер Петков е заявил на президента Румен Радев днес, че е съставил широко коалиционно правителство, което е готово да започне работа в понеделник, за да сложи край на продължителната политическа безизходица в страната. Агенцията допълва, че коалиционното споразумение увеличава шансовете за съживяване на антикорупционните реформи в най-бедната страна членка на Европейския съюз, след десетилетие на управление на десноцентристкия политик Бойко Борисов.

Ройтерс посочва също, че мото на новото правителство ще е "Нулева толерантност към корупцията" и допълва, че българите са очаквали от различни лидери, дошли на власт един след друг, да се справят с корупцията, но страната има лоши резултати в подвеждането под отговорност на високопоставени длъжностни лица. Франс прес отбелязва, че в екипа на Петков има много нови лица, дошли от чужбина и от бизнес кръговете.

България преживява епилога на политическа криза, която предизвика три избора за парламент тази година, допълва агенцията. Обединени от ненавистта си към бившия консервативен премиер Бойко Борисов, четирите партии (от новата коалиция) обещаха да изкоренят ендемичната корупция и да реформират съдебната система, добавя Франс прес. Френската агенция посочва също, че Асен Василев, който ще отговаря за финансите и еврофондовете в новия кабинет, има амбицията да сложи край на злоупотребите и да съживи икономиката на най-бедната държава в ЕС. А

сошиейтед прес пише, че сред главните задачи на коалицията е тя да се опита да изведе страната членка на ЕС от здравната и от икономическата криза. АП отбелязва също, че 7-милионна България е една от държавите с най-бързо намаляващо население, с най-голямо неравенство в доходите и най-нисък процент ваксинирани срещу КОВИД-19 в ЕС.

Приоритети на новия български кабинет са съдебната реформа, която бе забавена досега, и борбата с корупцията, както и справянето в момента с растящите цени на електроенергията и кризата с коронавируса, отбелязва германската агенция ДПА. Тя допълва също, че консервативната партия ГЕРБ, завършила с втори резултат на последните парламентарни избори, е политически изолирана заради обвинения в корупция.