Не закъсняха и реакциите след извънредното изявление на премиера Бойко Борисов днес. Голяма част от претендентите за властта коментираха промените, които иска премиерът в профилите си в социалните мрежи. В обоснована реч Борисов обяви, че ще поиска свикване на Велико Народно събрание, а след това и промени в Конституцията. Общо взето каквито са и исканията на по-голямата част от протестиращите, както и тези на повечето опоненти.

Изявлението на премиера явно е изненадало опозицията, защото два часа по-късно реакция от страна на лидерът на БСП Корнелия Нинова липсва. Президентът също запази мълчание по темата. Няма реакция от страна на парламентарно представените ДПС, "Воля" и НФСБ. 

Ето първите политически реакции, събрани от TrafficNews&

Христо Иванов

Според лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов това решение изобщо не е достатъчно. Според него то няма да реши кризата в страната. Той направи коментара си по време на живо включване във фейсбук

„Виждаме опит да се спечели време, да отложи оставката си и той да организира парламентарните избори. Предложенията, които Борисов лансира за промени в съдебната власт, са разработени от екипа ми в правосъдното министерство, но бяха отхвърлени още през 2015 година”, каза Иванов.

Той се обяви и против намаляването на броя на депутатите.

„Ние сме против идеята за намаляване на депутатите, защото така българите ще получат по-малко представителство в парламента, категоричен бе Иванов.

Слави Трифонов

Шоуменът и бъдещ лидер на партията „Има такъв народ“ бе доста лаконичен в коментара си, като написа само: „Еееее...Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си“.

Васил Божков

Бизнесменът също направи включване от Дубай. Според него също премиерът цели само да спечели време.

„Не може онзи, който доведе България до Трета национална катастрофа, да дава политически предложения. Единствената му цел е да спечели време. Единственото решение е #оставка.

#Оставка и на главния прокурор, който твърди, че е инструмент на Бога, и погазва законите, който трябва да защитава.

Разследване на депутата Пеевски, който си купи държавата и институциите й.
#Възмездието идва.“

Ето и какъв бе първият коментар от страна на един от протестиращите в палатковия лагер пред  Народното събрание.

 „Мислим, че вълкът козината си мени, но нрава си не. Не мислим, че Борисов е способен да направи тази промяна и ако я направи, няма да има ефектът, който търсим. Така че протестът продължава“, каза демонстрант в ефира на БТВ

Красимир Каракачанов

Лидерът на ВМРО подкрепи премиерът и поясни какво е виждането на партията му относно промените в конституцията, като добави още шест неща, които трябва да се поправят.

Ето какво написа военният министър в профила си във фейсбук:

„По повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов за свикване на ВНС и за промени в Конституцията - дебатът вече е отворен. Но нека това да е първа стъпка към исканата от хората „промяна на системата“. Още в началото на протестите аз заявих, че чувам разумния, необременен от задкулисни интереси глас на хората.

Ето защо за да имат смисъл тези промени, аз, като председател на ВМРО, предлагам шест неща, които да бъдат гарантирани от Конституцията.

✔️1 и 2. Настоявам за образователен ценз и задължително гласуване, които да донесат повече смисленост и прозрачност, а с тях и исканата от обществото промяна на управлението. Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор. Не може неграмотни хора срещу 50 лева да определят бъдещето на децата ни. Въвеждането на задължителното гласуване от своя страна ще омаловажи купените цигански гласове и корпоративния вот.

✔️3. Категоричен съм и ние от ВМРО ще отстояваме позицията си за укрепването на семейните ценности и брака, като съюз между мъжа и жената, както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата. Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол.

✔️4. И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.

✔️5. С промени в Конституцията трябва да гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство.

✔️6. Искам да подчертая също така, че е неизбежно да се отвори дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.

Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено.

А по отношение на предложението на колегите от ГЕРБ - когато се съберем на коалиционен съвет, ще ги обсъдим с тях и ще преценим каква ще е позицията на ВМРО, както и ще мотивираме нашите идеи.