Избраха Росен Желязков от ГЕРБ за председател на Народното събрание. Той бе подкрепен от 136 депутата, 0 „против” и 94 „въздържали се”. Той получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и "Има такъв народ". 

"Въздържали се" гласуваха депутатите на "Възраждане", ДПС и БСП. Нито един народен представител не се отцепи от групата си.

Кандидатурата на адв. Петър Петров бе подкрепена от 36 народни представители, само от "Възраждане".

Депутатите направиха своя избор от две номинации. От парламентарната трибуна Десислава Атанасова обяви кандидатурата на Росен Желязков, като изтъкна неговите качества и заяви, че имат уверението от втората по-големина коалиция в НС, че ще дадат своята подкрепа.

От „Възраждане” пък отново издигнаха адв. Петър Петров, като заявиха, че подкрепа от страна на ПП-ДБ към ГЕРБ би била предателство към техните избиратели.

"Една партия, която осмисли съществуването си с борбата срещу друга, сега се готви да я подкрепи", заяви Искра Михайлова и призова колегите си да изберат независима кандидатура.

Корнелия Нинова обяви тази ротация като удар и унижение срещу Народното събрание и начин да се за обиколи конституцията.

"Честито на Никола Минчев - ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар срещу авторитета на Народното събрание. По-важното, обаче, от тази уйдурма, е законодателната програма. В тези предложения има добри и необходими закони, част от които и ние подкрепяме. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Въпросът ми е: "Чия е тази програма?". Част от тези закони са от служебния кабинет, други - от кабинета "Петков" - недовършени, други от миналия парламент. Въпросът е кой застава зад тези закони - коалицията на дежнтълмените? Добре! Но знаете ли колко струва тази програма и как предлагате тази програма без бюджет? И кого в момента залъгвате, че правите мнозинство за законодателна програма, но няма да правите правителство - това са приказки за наивници", каза Нинова.

Асен Василев заяви, че няма как "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепи председател от "Възраждане", тъй като тази партия се заявява като прокремълска и се опитва да въведе пропутинския модел в България. В отговор на критиките на БСП той напомни, че миналия парламента прокара промени в Изборния кодекс, които бяха приети от мнозинството, сформирано тъкмо при избора на председателя Вежди Рашидов - ГЕРБ, БСП и ДПС. Василев остро разкритикува работата на предходното Народно събрание.

Василев се закани на Костадин Костадинов, че ще се разберат извън парламента, заради това, че го нарече лъжец.

Припомняме, че условието за подкрепа на ПП-ДБ е председателското място да се ротира на 3 месеца с излъчения от "Продължаваме Промяната - Демократична България", като това най-вероятно ще бъде Никола Минчев. Докато Желязков е председател на парламента, председателят на правна комисия ще бъде от ПП-ДБ.

Двете най-големи политически формации се разбраха и за законодателна програма за 49-ото Народно събрание. Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" обаче отново потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.