Родители  от двете пловдивски училища  - ОУ „Георги Бенковски" и ОУ „Душо Хаджидеков", ще протестират срещу сливането им. Протестът е насрочен за 17 май от 8.00 часа пред залата на Общинския съвет, когато ще се гледа предложението. В града вече са разлепени над 1000 плаката срещу решението на администрацията.

Вчера в редакцията на TrafficNews.bg получихме писмо от името на "всички родители на децата от I а клас на ОУ „Георги Бенковски".

Родителите се организират във фейсбук, където групата срещу проекторешението вече наброява близо 180 души.

Припомняме, че ако решението бъде прието  двете школа ще се обединят под името  – ОУ „Душо Хаджидеков”.  Така от едно от най-предпочитаните основни училища в Пловдив ще има на разположение още една сграда, тъй като постоянно изпитва трудности с намирането на нови помещения. От друга страна в ОУ „Георги Бенковски” има най-малко ученици от всички школа в Пловдив, а издръжката му от месец на месец става все по-трудна. Двете сгради се намират относително близко, което спомага за обединението на училищата, е записано в проекторешението на местния парламент.

„Имаме едно училище, в което учат само 126 деца, а всяка година техният брой намалява. От друга страна имаме 700 деца, които се обучават в ОУ „Душо Хаджидеков, където образователният процес е на много добро ниво. Идеята е и качеството и нивото на образование и в двете училища да се вдигне”, обясни ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов. Той поясни, че с промените ще се пристъпи към едносменен режим на обучение, а всички добри практики плюс преподавателският състав ще си остане същият.

Реално в момента „Георги Бенковски” е в изключително тежко финансово състояние заради малкият брой ученици и делегираните бюджети. Там дори не могат да правят рутинните ремонти по сградата.  Директорът на училището Виктория Теленчева постоянно се опитва да съкрати  разходите за издръжката, но с малкия бюджет, с който разполага, трудно  успява да покрива нуждите на учебното заведение.

Въпреки това  училището е санирано по европейска програма, има нови санитарни възли, компютърни зали и подобрения. Същевременно дворът на школото е един от най-големите в Пловдив. Училището в Съдийския квартал разполага с 12 класни стаи и 9 кабинета.

От друга страна  „Душо Хаджидеков” е изключително предпочитано училище, със стабилен бюджет заради големият брой ученици. Там обаче класните стаи не достигат. 700-те ученика се обучават в 18 класни стаи и 3 кабинета. От тях 7 са извън сградата на училището. В 7-те групи има 166 ученици,  между 1-ви и 3-ти клас.   Деца от началните класове   се обучават в помещения под блоковете, а междучасията те буквално стоят на улицата. Заради малкия сграден фонд целодневното обучение не е възможно, тъй като има двусменен режим на учениците.

Сред вариантите е в едната сграда да се помещават учениците от 1-ви до 4-ти клас, а по-горните класове да са в другата сграда. Все още не е ясно кои ученици къде ще се обучават, но вероятно малките класове ще отидат в сградата на „ОУ Георги Бенковски”.

С реформата единствено ще бъде съкратено едно директорско място, това на ОУ „Георги Бенковски”.  Целият педагогически и обслужващ персонал ще се запази и двете училища.През септември ще се проведе и конкурс за нов директор на „Душо Хаджидеков”, тъй като сегашният Георги Стефанов предстои да се  пенсионира. 

Директорът на регионалният инспекторат по образование Иванка Киркова  заяви, че ще коментира случая , след като мине решението на Общинският съвет.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg