Седмица преди края на 48-ото Народно събрание депутатите правят последен опит да правят стъпки за съдебна реформа. Днес с удължено работно време в парламента приеха промени в  Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт. Целта бе да се въведе механизъм за контрол над главния прокурор. За да станат факт промените, трябва да бъдат гласуване на две четения в пленарна зала до 3-ти февруари, когато 48-ият парламент трябва да бъде разпуснат от президента. 

Първо бяха приети на първо четене промените в Закона за съдебната власт. От регистрирани 178 депутати гласуваха 194 по данни на парламента.

Цвета Рангелова от „Възраждане” обясни, че предлаганите от тяхната партия промени са залегнали, за "да може с минимална законодателна техника да постигнат контрол върху тримата големи". Тя визираше освен главния прокурор и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд.

Мирослав Иванов от ПП я обвини: „вие не предлагате нищо ново и нищо смислено по отношение на механизма за контрол на главния прокурор”.

Според Христо Иванов „това е форма на комунизъм а комунизма е забранен”.

За Бойко Рашков от ПП: „това неправилно политическо танго доведе до това предложение. Идеята си заслужава да се възстанови независимостта на националната следствена служба”, каза той. „Разследването било комунизъм … мерете си приказките”, призова той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни по повод проекта на „Възраждане”: идеята е много симпатична защото те наистина предлагат нещо иновативно”.

На друго мнение бе депутатът Искрен Митев от ПП – „къде се чуло и видяло вълка да хвали ловеца”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се опита да ограничи фауната в депутатските изявления – „Думите като звяр и вълк може би са в закона за горите…”.

За Йордан Цонев от ДПС има само един механизъм за прокситата - съдия да го прави. „Защото има организация Съюз на съдиите и те овладяха голяма част от тази система”.

За Христо Иванов - „Европа милата тя на нея проблемът й е че не слуша ДПС, а определени кръгове. Няма да съсне с тези нарадиви. По-високо ….. майстори”.