По-строги наказания за доказаните случаи на корпоративен и купен вот поиска президентът Румен Радев.  Той свика днес среща с представители на ЦИК, отговорните институции и анализатори на изборния процес във връзка с провеждането и организацията на местните избори тази година,  но на "Дондуков" 2 не се появиха представители на управляващите. 

„Целта на днешната среща е на институционално и експертно ниво да идентифицираме проблемите, анализираме причините и да чуя вашето предложение за промени, чрез които да се отиде към подобряване на изборния процес. След това следват консултации с политическите партии. Трябва със съответните промени да постигнем по-добри избори за цялото общество. Когато говорим за честни избори, на всички е ясно, че в демократичния свят няма правила, които да водят към идеални избори – такива няма“, разясни президентът.

Той посочи, че е получил подробни доклади от МВР, ДАНС и прокуратурата във връзка с провелите се местни избори и благодари на ЦИК за положените усилия. 

Според Радев огромен проблем са големият брой недействителни бюлетини, като най-добрия начин те да намалеят е да се въведе машинен вот, който да елиминира грешките заради отбелязваните преференции на бюлетините.  

„Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на СИК. Защото в „Ютюб“ се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни“, отбеляза държавният глава.

Социологическите агенции и медиите нарушават поголовно закона по времена избори, трябва да има по-голяма тежест на наказанията за корпоративния и купен вот, каза още президентът. 

„Най-трудно е да преодолеем този вот. Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всички това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления.

Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията“, посочи още Радев.