"Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген. Нидерландия не участва в проверките". Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред депутатите. Изслушването му в НС е по настояване на "Продължаваме промяната".

Ето част от репликите в зала:

"Днес е 9 декември, Международен ден за борбата с корупцията, и вместо ГЕРБ да излязат с декларация за борбата с корупцията, а те излизат за правата на човека", заяви депутатът от "Продължаваме Промяната" Настимир Ананиев.

"Този път не само Нидерландия, но и Австрия ни спря. Защо България трябва винаги да е на опашката, имайки предвид и скандалите с границата? Корупцията е подкопала основите и на тази ограда. За нас е важно да чуем министър-председателя, макар и закъсняло", допълни той.

"Първо - ще изчакаме Европейския съвет, за да разберем дали ще има дискусия. Ще бъда сдържан относно позициите на Нидерландия и Австрия. България покриваше техническите изисквания още 2011 година. Бяха извършени две проверки от ЕК с участието на заинтересован държави за прилагането на шенгенското законодателство. От 2011 България е полагала всички усилия като предприема необходимите мерки във връзка с външни и вътрешни предизвикателства. България е направила всичко възможно за миграционния натиск", уточни служебният премиер.

"Заключението на доклада, че екипът не е установил проблеми за прилагането на правото на Шенген. Екипът е потвърдил, че България и Румъния отговарят в цялост. Имаше втора проверка. Бяха обхванати всички области за оценка по Шенген. Заключенията на експертите бяха, че България покрива всички изисквания. Резултатите от тези проверки показват, че България покрива всички изисквания. Нидерландия реши да не участва в тези проверки. Аргументите им звучат неубедително, противоречат на всички държави членки", подчерта Донев.

"Още през 2019 година Европейската комисия излезе, че България е покрила всички изисквания. По инициатива на България от ЕК беше направена допълнителна проверка и ЕК потвърди положителното си становище. ЕК посочва геополитически, икономически мотиви и отправя призив към Съвета да вземе историческо решение. Редица реформи за съдебна реформа бяха включени в Плана за възстановяване и устойчивост", твърди още той.

"През последните седмици президентът осъществи много срещи чрез преки контакти, за да запознае страните. От президента бяха изпратени писма, проведени бяха лични срещи. Отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия останаха непроменени. На практика се наложи да води не реални преговори по същество, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия е въвело нови свои изисквания. Австрия и Нидерландия са подтикнати от вътрешнополитически подбуди. Това буди разочарование. Носи разделение в Съюза. Поражда се съмнение за двойни стандарти особено от Нидерландия, защото не отчита, че България покрива критериите. Канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло", каза още служебният министър-председател.

"Дългът ни съм граничните полицаи, които загинаха няма да го позволи. България не се е отказала от Шенген. За два месеца служебният министър на правосъдието подготви законопроект за противодействие на корупцията за лицата, заемащи висши длъжности, проект на Закон за съдебната власт, проект за изменение на Наказателния кодекс", завърши Гълъб Донев.