Пловдивските общински съветници ще заработят по близо 300 лева за 10 минути работа в четвъртък. Това ще стане благодарение на извънредната сесия на Местния парламент, на която ще гледат новото споразумение между Общината и Министерството на отбраната за прехвърлянето на 86 декара в Гладно поле.

По правилник на ОбС на извънредната сесия се гледат точки единствено, които са входирани за въпросната сесия.

Така в четвъртък целият състав на местния парламент ще се събере, за да гласува една единствена точка. За тежкия си труд, всеки един от 51-те общинари ще заработи по 269 лева, за работата си от 10-ина минути. Като бонус те ще бъдат освободени от работа, където са наети на трудов договор.

Заплатата на Общинските съветници се формира по три пътеки. Те получават 269 лева за всяко заседание, на което са били, плюс по 26 лева за участие в комисия. Обикновено в месеца има по 2 сесии, а всеки общински съветник участва по две комисии. По груби сметки от заплата всеки един от избраниците в Пловдив взима по 634 лева. Към това трябва да прибавим и средствата, с които те разполагат за т.нар. представителни разходи - около 700 лева. Тези пари им се предоставят срещу фактури – гориво, наем на офиси и други консумативи за работата им като съветници. Често обаче тези фактури са чиста проформа и на практика те си ги прибавят към заплатата.

Така един общински съветник прибира по около 1350 лева месечно – за две заседания по няколко часа.