Ненужна се оказа извънредната сесия на Общинския съвет миналият четвъртък. Тогава пловдивските общинари заработиха по близо 300 лева за 30 минути  работа заради спешна точка, която трябваше да се гласува. Оказа се обаче, че тя съвсем не е толкова спешна.

Мотивите за извънредната сесия бяха, че трябва да се гласува  новото споразумение между Общината и Министерството на отбраната за прехвърлянето на 86 декара в Гладно поле. Тъй като днес на заседанието на Министерския съвет имотът трябваше да се прехвърли. Това обаче не се случи, стана ясно от решенията на правителството. Така вероятно парцелът на военните ще стане собственост на Общината догодина, а предложението можеше да се гласува и на утрешната редовна сесия на местния парламент.

По правилник на ОбС на извънредната сесия се гледат точки единствено, които са входирани за въпросното заседание. За тежкия си труд, всеки един от 51-те общинари заработи по 269 лева, за присъствието си  от 30-ина минути миналата седмица, но парите реално са взети за…  нищо.

Заплатата на Общинските съветници се формира по три пътеки. Те получават 269 лева за всяко заседание, на което са били, плюс по 26 лева за участие в комисия. Обикновено в месеца има по 2 сесии, а всеки общински съветник участва по две комисии. По груби сметки от заплата всеки един от избраниците в Пловдив взима по 634 лева. Към това трябва да прибавим и средствата, с които те разполагат за т.нар. представителни разходи - около 700 лева. Тези пари им се предоставят срещу фактури – гориво, наем на офиси и други консумативи за работата им като съветници. Често обаче тези фактури са чиста проформа и на практика те си ги прибавят към заплатата.

Така един общински съветник прибира по около 1350 лева месечно – за две заседания по няколко часа.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg