Петко Димов е кореняк пловдивчанин.Семеен с 2 деца. Работил дълги години в сферата на сигурността, а след това е бил и мениджър на голямо предприятие. В момента има частен бизнес. Занимавал се е активно с различни видове спорт, възпитаник на Спортното училище. 18-ти в листата за Общинския съвет на коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”

-  Г-н Димов, вие сте човек, който идва от бизнеса. Защо решихте да се кандидатирате за общински съветник и какво може да донесете на града ни?

-  След като се запознах с г-н Здравко Димитров и щаба му,  реших, че мога да подпомогна неговата кампания за кмет на града. При работен разговор с него , той ме покани да участвам в листата за общински съветници. След като човек, който е опитен в политиката е преценил, че мога да бъда полезен, аз приех да участвам на тези избори.

Освен това мисля, че заради уменията ми и опита, който съм придобил мога да допринеса за подобряването на качеството на живот на пловдивчани. Имам желание за промяна, имам визия какво трябва да се случи, както и воля да отстоявам разбиранията си. А това е основа, на която можеш да стъпиш,за да направиш нещо положително за обществото!

- Кои ще са основните Ви приоритети, ако влезете в Общинския съвет?

- Естествено, приоритетите са да подобрим качеството на живот на нашите съграждани на първо място.  Да подобрим бизнес климата, за да привлечем повече инвестиции, да върнем фирмите, които избягаха заради високите местни данъци и такси в други общини. И не на последно място, да отворим общината отново за граждани, и да им дадем възможност за пряко участие във взимането на важните решения  за развитието на града.

- Какво е реалното състояние на Пловдив в момента?

- За съжаление, осезаемо е изоставането на Пловдив  от доста градове в България. За пример мога да дам Стара Загора, Варна, Бургас, а дори и Пазарджик. За хората, които се занимават с бизнес в национален мащаб е очевадна разликата в платежоспособността на хората и фирмите в тези региони.

- Кои са първите проблеми, по които трябват спешни мерки?

- Първо смятам, че трябва да се работи по отношение на подобряването на пътната инфраструктура, която е пряко свързана с все по- честите задръствания и катастрофи в града.  В това число влизат и тротоарите, които не са на централните булеварди. Невъзможно е да се придвижи по тях човек, а за майките с колички е истинско приключение.Колкото и да звучи безумно, за майките с колички е много по- безопасно и лесно да вървят по платно с профучаващи автомобили, отколкото да рискуват да си счупят нещо движейки се по тези тротоари!

Сигурността също е от огромно значение и мисля, че ако се направи едно добро планиране и се поработи върху местата,  които се определят като опасни, чрез поставяне на допълнително осветление, камери и засилено полицейско присъствие може да се предотвратят много  престъпления и дори да се спасят човешки животи. Също може да се поработи в посока на по- доброто публично-частно партньорство  между общината и частните охранителни фирми, което също ще доведе до едни добри резултати в превенцията на престъпления. 

В социалната сфера трябва да се обърне внимание на пенсионерите, а компетентни служители да посрещат нуждаещите се в администрациите. Да се повиши качеството на предлаганото в детските градини и яслите, за да отговаря на събираните  високи такси.

И не на последно място, спасяване на "Летище Пловдив". Безумие е да допуснем да затрият един от най-важните фактори за успешното развитие на нашия град.

- Вие сте човек, който дълги години се е занимава със спорт. Какво е състоянието на стадионите и базите на спортистите?

- За съжаление поредния безумен проект, свързан с наливането на десетки милиони в " концертна зала Колодрума", лиши града ни от дострояването и реновирането на съществуващите стадиони и съоръжения. Сметките показват, че на цената на тази „много - нефункционална" зала, можеше да имаме 3 топ стадиона, на които всички да посрещаме и аплодираме любимите си отбори, гледаме състезания по лека атлетика и концерти.

Същото е  положението на общинските спортни зали в града. Състоянието им е плачевно, мениджмънта им е под всякаква критика. Трябва да се преразгледат условията по които се отдават залите и да се установят ясно правила, даващи приоритети на хората, които наистина работят за децата и тяхното развитие като спортисти.

И мисля, че е крайно време да се обърне специално внимание на Спортното училище, което твърдя, че е оставено на произвола на съдбата. Спортната база е под всякаква критика, а тя е тясно свързана с резултатите, които след това децата дават по състезанията! Смея да твърдя, че с малко помощ от страна на общината, може да се поздравим отново с олимпийци, които да донесат титли за нашата родина.

Участието на Петко Димов в Трафик ТВ може да гледате ТУК

TrafficNews.bg