„Сезирахме Общинската избирателна комисия и Прокуратурата в Пловдив за сериозни изборни нарушения, свързани с възможността за изготвяне на невалидни бюлетини и присъствие на член на СИК с конфликт на интереси", съобщиха от щаба на „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО“.

„Първият случай касае изключително сериозен проблем и отваря възможността за правенето на невалидни бюлетини в секционните избирателни комисии и умишленото опорочаване на вота", посочиха патриотите. На обучението, проведено в Панаира за членовете, секретарите, зам-председателите и председателите на секционни избирателни комисии, от общината не са упоменали изричното разпореждане на закона, че само един представител на комисията вади, отваря и брои бюлетините. На въпрос на микрофон от представител на СИК защо това не се заявява, от общината са отговорили устно– „Да, така е по закон, но практиката в Пловдив е друга“.

„Категорично заявяваме, че съгласно чл. 435, ал.2 от Изборния Кодекс, само един член, по решение на комисията, има достъп до бюлетините под наблюдението и контрола на останалите членове. Когато това се прави, в нарушение на закона от повече хора – никой не знае какво се случва и по този начин недобросъвестни членове на СИК ще могат да правят невалидни бюлетини“, обявиха патриотите.

Вторият сигнал е свързан с искането за проверка за това дали Петя Петкова, член на СИК в у-ще „Захари Стоянов“, район Южен, е съпруга или се намира във фактическо съжителство с кандидата за общински съветник от листата на ПП „ГЕРБ“ Георги Василев. Подобен конфликт на интереси е категорично забранен от Изборния кодекс - съгласно член 66, ал.1, т.1. При установяване на нарушението настояваме за незабавното отстраняване на въпросния член на СИК, тъй като това е недопустимо от закона“, посочиха от щаба на „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО“.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg