Партийната субсидия остава 8 лева на глас. Предложението тя да стане 1 лев не бе прието от депутатите. 86 гласуваха против, 76 подкрепиха предложението, а 6 се въздържаха.

Измененията бяха внесени от "Има такъв народ". Първоначално предложението бе прието, но след прегласуване - отхвърлено.

При първото гласуване текстът събра подкрепата на 93 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ и част от "Изправи се! Мутри вън!. "Против" гласуваха от ДПС, БСП и "Демократична България" - общо 83, а трима се въздържаха.

Така предложението успя да мине, но депутатът от ДПС Джейхан Ибриямов поиска прегласуване, защото част от депутатите в залата не успели да гласуват. Така при второто гласуване предложението събра 76 гласа "за" на ГЕРБ, ИТН и част от "Изправи се! Мутри вън!", 86 "против" на ДПС, БСП и "Демократична България", а 6-има се въздържаха.

„Предложението цели да зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. На него 2 516 957 души отговориха с „да“ на третия въпрос: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас?“, каза Филип Станев.

Последва бурен дебат по темата, който продължи няколко часа. Стигна се до обвинения в лицемерие между депутатите от ГЕРБ и "Има такъв народ" - Тома Биков и Филип Станев.

"Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че той няма да бъде гледан на второ четене, защото няма да има време“, заяви Тома Биков.