Цената на билета и преференциалните карти в пловдивския градски транспорт ще остане същата. Еднократното пътуване ще е левче, а учащи и пенсионери ще заплащат по 16 лева на месец за всички линии от градския транспорт. За това се споразумяха превозвачите и общината след двучасова среща. Зам.-кметът по транспорт Златин Велев заяви, че по почти всички точки е постигнато споразумение, но в близките седмици те ще бъдат конкретизирани и предложени за гласуване в Общинския съвет.

С новата система, която влиза от 1 април ще има множество възможности за пътуване в градския транспорт. Така ще може да ползваме два автобуса с билет за прекачване в рамките на един час, а цената му ще е 1,5 лева.

Еднодневният билет ще струва 4 лева, а за 24 часа 5 лева. Ако си вземем смарт карта 10 билета ще струват 9 лева,  

Предлага се и еднодневен билет за всички линии  4 лева. Билет позволяващ прехвърляне, валиден за определен период от време - 24 часа от първото валидиране ще е 5 лева.

Ще има и опция за закупуването на билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии със смарт карта, което ще струва 9 лева.

Едноседмична карта ще струва  12,5 лева, а едномесечната ще е 35 лева. За всички линии тя ще струва 50 лева на месец, а годишната 520 лева.

Тепърва ще се определя и как превозвачите ще получат средствата от Общината. Освен за изминал пробег те ще получават допълнителни пари, ако автобусите им са по-големи, по –нови и по-екологични.

Следващата седмица трябва да се формира работна група от превозвачите и общинските власти, за да подготвят новата наредба, която ще се гласува през март.

Още новини четете ТУК

TNS.bg