През есента пловдивската фотографка Дора Апостолова прави снимки на тютюневия склад "Ориент". Обективът й запечатва повяхналата красота на старата сграда и все още запазените детайли по фасада - фризове, вази и др. Половин година по-късно там има само руини. Тютюневият склад, който все пак се оказа паметник на културата, бе полуразрушен по поръчка на фирмата - собственик "Пи джи трейд" АД.

Има два документа, издадени за разрушената сграда от Тютюневите складове на ул. "Одрин" 8, като единият вероятно е фалшифициран. 

Разрешението за строеж е издадено естествено на база на фалшивия документ. Главният архитект на Пловдив Румен Русев, който впрочем е роден на метри от въпросната сграда и вероятно детството му е преминало по уличките на Тютюневия град, е предпочел да повярва на документа, вместо на дългогодишния си опит и знания. Така с един подпис е решил съдбата на историческата сграда. 

Но едва ли той е единственият виновник. Десетки пловдивчани, които строят или ремонтират някоя стара сграда в центъра на града, са се сблъсквали фронтално с институциите, които по някакъв начин имат отношение към строителството. Общинари,  инспектори, археолози, строителен надзор, незаконно строителство и прочее чиновници обикалят като лешояди и недай си боже от някъде да изскочи парче стара тухла или дръжка от гърне, собствениците попадат в истински документален ад. И плащат скъпо и прескъпо, за да бъдат изрядни. На същите тези чиновници обаче им е убягнало събарянето на сграда, разположена на цели 3000 квадратни метра.

Макар че през последните две-три години градската управа активно флиртува с темата за Тютюневия град, залагайки я в апликационната форма, с която бе спечелена Европейска столица на културата 2019, то на практика не се върши абсолютно нищо за консервацията на складовете. Няколко от тях вече са сринати до основи /като преди това случайно изгоряха при пожар/. Други пък са пред срутване. В целия Тютюнев град има само два "светли" примера за съхранени сгради, които живеят нов живот и фунционират. Това са спортният център "Тотал спорт" и мебелния магазин "Галеро". И двете сгради обаче са частна собственост и управата няма нищо общо със запазването им. 

Ето и какво написа във фейсбук пловдивският художник Иван Тотев, който също е израснал в Тютюневия град:

В Пловдив се води някаква странна война. Но тази война не е от вчера и не започва със събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин"8.

Неотклонно и последователно се рушат знакови сгради от края на XIX и началото на XX век. На практика се унищожават свидетелствата за автентичния и съзидателен капитализъм. Справка - почти напълно е унищожено наследството на най-големия пловдивски дарител - Димитър Кудоглу, като засега "налични" все още са гръдоболната болница и един тютюнев склад. Складът отдавна е приватизиран, въпреки, че е дарен за вечни времена, а болницата с огромния си парк от години е огромно изкушение за всички кметски управи. И тя е дарена на Пловдив за вечни времена. Вижте въпросната сграда. Имайте предвид, че това е просто един тютюнев склад. Което създава естетически, морален и идеологически проблем.

Тази част от историята ни, за която свидетелства този склад, е нежелана и ще се направи всичко необходима да бъде забравена. В същото време ще ни ощастливят с псевдоисторизъм от бутафорни крепостни стени и кули, с античност от итонг и бетон, с кичозни туристически атракции.

Днес децата и внуците на активните борци против капитализма започват последния щурм срещу свидетелствата от онова "неудобно" за родовата им памет време. Тези хора няма да се спрат пред нищо, докато не доразрушат всякакъв белег на патриотизъм, свобода, талант и достойнство.

ПРЕДИ....

...И СЛЕД

Снимки: Дора Апостолова