Над 20 милиона лева ще бъдат налети в следващите 5 години в Столипиново, Шекер махала и останалите ромските и етнически квартали в Пловдив.  Предложението ще бъде гласувано утре  в пловдивския общински съвет във връзка с Националната стратегия за интеграция на ромите в България. Проектите, които ще бъдат реализирани в пловдивските махали, включват, както направата на канализация, ремонти на уличната мрежа и жилищата, така и информационни кампании за стотици хиляди левове.

Финансирането е по няколко направления, сред които общински и държавен бюджет, както и по програми на Европейския съюз, пише още в предложението входирано от зам.-кмета Георги Титюков в Общинския съвет.

Най-големият проект за 10 милиона лева за изграждането на социални жилища, който ще се финансира  от европейски програми по проект на Община Пловдив.

С 2 милиона лева пък ще се работи по канализацията в Столипиново, още толкова ще отидат  за изготвянето на проект за реновиране на 15 блока в същия квартал. 1,5 милиона ще отидат за рехабилитация на пътна инфраструктура, а към тях трябва да се прибавят и 1,2 милиона лева, с които ще се оправят основните улици в Столипиново.

Няколко проекта между 100 и 400 хиляди лева ще образоват местните жители от ромски произход  как да повишат здравната си култура, достъпа до образование  и други подобни информационни кампании.

Към тези пари трябва да прибавим и 14-те милиона лева, с които ще се реконструира цялостната образователна инфраструктура в Аджисан махала и квартала около Семинарията.

Проектът е по „Региони в растеж” и е за т.нар. „социална зона за въздействие”.

В проекта е включен цялостен ремонт на сградите, дворовете и прилежащата инфраструктура на училища, детски градини и образователни институции.  В следващи години още 16 милиона ще бъдат дадени за този район, като с тях ще се реконструират улици, осветления и междублокови пространства.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg