Местните избори са тежка загуба за БСП, но това не кореспондира с внушенията за заличаването на партията от политическата карта на страната. Това констатира на пресконференция след втория тур на вота лидерът на левицата Михаил Миков, след като стана ясно, че партията му не печели нито един областен град в страната.

По думите му причините за резултатите са много и тепърва започват ускорен процес на анализи в партията. Според него на първо място са свързани и с формиращата се след тези избори парична демокрация в България с основна политическа платформа разпределянето на пари.

Миков благодари на тези, които са гласували, без да бъдат мотивирани от пари или друга изгода. „Съчувствам на тези, които гласуваха поради страх”, заяви лидерът на левицата пред бтв.

По темата за оставки в партията Миков заяви, че въпросът с неговата оставка е поставян и досега на различни места. „Днес присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки, а пред Националния съвет ще видим как ще се развие процедурата. Аз им казах, че въпросът не е за техните оставки, а за моята. Към момента този въпрос няма да го коментирам тук, а ще го поставя пред Националния съвет”, поясни Миков.
Резултатът от балотажа очертава, че БСП има кметове в 60 общини, съобщи още Миков. Относно заявката на лидера на ДПС Лютви Местан, че ДПС е втора политическа сила на базата на избраните кандидати от еднопартийни листи, Миков коментира: "Добре, че не я е определил за първа".

Смятам, че ние сме втората политическа сила, пропорционалните гласове за БСП са 390 хиляди, а нашите партньори от "БСП лява България" имат още около 36 хиляди гласа, каза председателят на БСП.

Той посочи, че числата са ясни и всякакви интерпретации са субективен подход. Има 60 общини, в които кметовете са от БСП или подкрепени от нея на първи тур, и около 900 съветници, докато ДПС имат кметове в 34 общини, изчисли Миков.

Лидерът на БСП не отговори къде ще обжалват изборните резултати. По думите му сега на голямо изпитание ще бъде подложен българският съд. Относно балотажа в Ловеч той посочи, че има много протоколи, подписани с особено мнение.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg