Социална кампания „SOS! Час на внимание“ започна мащабна работа  в община „Марица“ днес. Като доброволци в акцията на „ТРАФИК СОТ“ се включиха кандидатите за кметове на населените места и за общински съветници от коалиция „Народен съюз“. Те облякоха специалните червени ризници и се включиха в измерването на кръвното налягане и кръвната захар на хора от с. Рогош.

На входа на читалище „Изгрев“ ги посрещнаха Елена Чакърова-Кацарска, кандидат за кмет на селото и Ангелина Добревска, кандидат за кмет на с. Войсил. Възрастните бяха дошли пред читалището точно в 9,30 ч., когато беше обявено началото на кампанията. Докато екипът правеше измерванията, кандидатите на „Народен съюз“ влязоха в ролята на анкетьори. С въпросите си уточняваха възрастта на пациентите, дали живеят сами, има ли кой да се грижи за тях.

С това кръвно и с такъв пулс сте готова за космонавт, заяви доброволец, след като приключи прегледа на пенсионерка.  „За по-млади може ли?“, попита мъж на средна възраст. Той коментираше, че всеки трябва да се грижи за здравето си, а не да чака да падне, за да тръгне по болници. Преди това участва в анкетата, която му бе проведена от Вили Пехливанска, кандидат за общински съветник.  

На някои от жителите на с. Рогош доброволците откриха повишено кръвно налягане и веднага ги посъветваха да си направят допълнителни изследвания, за да се изясни какви са причините. Само за час през пункта преминаха повече от 30 души.

Акцията е изключително нужна, защото всеки може да се ориентира какъв е здравният му статус и да вземе мерки, заяви водачката на листата Йорданка Змиярова. Профилактиката е изключително важна, но често се подценява, добави тя.  

На хора с доказан диабет инициаторите на кампанията заявиха, че ще подарят апарат за измерване на кръвната захар заедно с тест ленти след представяне на документ от ТЕЛК.

Кампанията продължава и в други населени места в община „Марица“. Освен измерване на кръвно налягане и кръвна захар, доброволците посещават самотните възрастни хора, разговарят с тях, изслушват ги и им помагат в домакинството.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg