Малко над 220 хил. лева са даренията за партиите, коалициите и независимите кандидати за европейските избори на 26 май. Това показва справка на сайта на Сметната палата, направена от TrafficNews.

Най-голям брой финансови дарители имат за момента "Демократична България" – над 110, като тук има дарения, които достигат 10 000 лева – на Александра Маркова.

След тях се нарежда "Коалиция за България" – формацията около АБВ, с над 100 дарители.

Основните политически играчи като ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите нямат регистрирани парични дарения към момента.

По закон участниците на вота са длъжни в тридневен срок да обявяват даренията, които получават – независимо дали стана дума за пари или вещи.

Дарения от юридически лица – като фирми не са позволени по закон, а един човек може да даде до 10 000 лева.

Впечатление тази година прави, че засега даренията на имущество са повече от паричните помощи. 330 са даренията, като най-много са предоставили коли на кандидатите.

Впечатление прави, че основната част от тях е за ДПС – над 280 са даренията на недвижимо и дори движимо имущество и услуги там. След края на кампанията имуществото като коли например не остава в партията – то се дава само за времето на агитация.

Има други, които са помогнали с безвъзмездни услуги. Зорница Димитрова, освен че е предоставила безвъзмездно автомобил за нуждите на кампанията на БСП за България, е декларирала, че дарява и личен труд като асистент на третата в листата Цветелина Пенкова.

Освен движимо, участниците в изборите имат право да получават и недвижимо имущество. Засега обаче има деклариран само един такъв случай. Магбуле Исмет Алиш-Сабриева е предоставила на ДПС свое помещение - магазин за кампанията.

Как обаче стоят нещата при отделните партии.

БСП за България са регистрирали малко над 20 дарители – сред тях са и кандидати за евродепутати като Деница Златева, Крум Дончев и Румен Гечев. Червените за момента не обявяват финансови дарения, а само на безвъзмездни имуществени – на коли и услуги.

Златева например е дала за нуждите на кампанията Пежо 308, а Румен Гечев, който също е кандидат – Ауди А6.

Малко над 10 са дарителите при ГЕРБ за момента. Данни за парични дарения няма, и тук за кампанията партията получава предимно автомобили. Кандидатите на ГЕРБ за евровота не са правили дарения.

ДПС не могат да се похвалят с финансови дарения, но за сметка на това имат впечатляващ списък с над 280 души, които са им дали коли, услуги или помещения безвъзмездно.

Засега от "Атака" не са регистрирали нито едно дарение. По същия начин стоят нещата и при другия член на малкия коалиционен партньор – ВМРО. Третите – НФСБ, които се явяват като коалиция "Патриоти за Валери Симеонов" имат за момента под 10 дарители, като всички те са предоставили автомобили за кампанията. Регистрирани дарения за момента няма и при "Воля" на Веселин Марешки.

"Движение 21" е получило дарение само от лидера си – 3000 лева от Татяна Дончева.

Над 100 души обаче са направили парични дарения на "Коалиция за България". Това е името на коалицията, с която АБВ се явява на евровота. Дарените пари на човек най-често са между 500 и 1000 лева, а най-ниското дарение е 300 лева. За сметка на финансовите дарители, "Коалиция за България" нямат безвъзмездни помощи с вещи.

В Сметната палата са регистрирани 33 участници за еврозиборите. Част от тях обаче се отказаха да участват.