ГЕРБ отчете ръст при кметовете и общинските съветници в общините в Пловдив област. Лидерът на областните гербери Розалин Петков заяви, че общинските кметове на ГЕРБ вече са 5, а досега са били двама и един подкрепен от тях. Досега партията на Бойко Борисов имаха кметове в Раковски и Родопи, а в община Марица бе подкрепен от тях. Освен трите общините, в които резултатът се повтори, в Съединение и Стамболийски вече имат за градоначалници кметове от управляващата партия в страната.

Ръст има и при общинските съветници. През 2011 те са били 91, а след тези избори са 108. Кметовете на населени места от 30 вече са 58, а те могат да скочат до 61, тъй като в Бачково и още две села има трети тур на местните избори.

Петков изтъкна като основна причина за загубите в Асеновград  и Брезово липсата на подкрепа от страна на партньорите на ГЕРБ, и в частност Реформаторския блок. Той обясни, че на хартия те са я дали, но в деня на изборите, това не си проличало по никакъв начин.
„В Брезово не ни стигнаха 160 гласа, а ако РБ ни бе подкрепил в действителност, щяхме да спечелим”, каза областния кординатор на ГЕРБ.

В други общини реформаторите направо застанали срещу кандидатите на ГЕРБ. Това се случило в „Родопи”, където реформаторите и АБВ подкрепили кандидата на БСП Павел Михайлов.

Председатели на общински съвети от ГЕРБ ще имат в Раковски, Марица, Стамболийски и Съединение. За „Родопи” се водят преговори с партньорите на партията, обясни кметът на общината Пламен Спасов.

Първите сесии в местните парламенти в Пловдивско се очаква да бъдат между 4 и 10 ноември, както е по закон.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg