"Това е най-компрометирания парламент. Той започна с антиконституционност, антизаконодателство. За броени дни по негови актове бяха внесени две жалби пред Конституционни съд – за мораториума на решенията на Министерски съвет заради намесата на една власт в друга, както и за това, че задължи безпринципно и противозаконно хората да гласуват единствено и само машинно. Приемането на Изборния кодекс минира изборния процес, делегитимира демокрацията като такава и я лиши от смисъл", това заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Георгиев за пореден път предупреди, че закриването на КПКОНПИ и Специализираните съдилища ще доведе до пагубни резултати, но и се очаква лош международен отзив. 

"Мога да направя обосновано предположение, че партиите влязоха с едничката цел да обслужат собствени интереси, и дори не само тясно партийни и политически, а и корпоративни. Закриването на КПКНОПИ връща над 3 милиарда лева в ръцете на олигархията. В предизборна кампания това буди много въпроси. Кому е нужно това?“, попита риторично Георгиев. 

Той припомни, че през 2009 България създава тези звена за борба с организирана престъпност и борба с корупция съгласно европейските изисквания.

"Сегашното Народно събрание иска да ги премахне в разрез с всякакви европейски норми и препоръки и в разрез със заявките на партиите, които са в НС. Тези, които препоръчват създаването на тези структури, са тези, които в момента искат да ги ликвидират. Не знам какъв ще бъде отговорът на европейските институции, но се съмнявам да е положителен", посочи Георгиев.

Депутатът от ГЕРБ остро разкритикува действията на НС и ги определи като погазване на принципа за разделение на властите. 

По думите му, настоящият парламент не само не е произвел нищо полезно, но и е в ущърб.

"Той ни отне права и ни кара да се чудим легитимна част ли сме от тези процеси и имаме ли въобще възможност да влияем на управлението. А това не е нормална за една демокрация, каквато България се старае да бъде последните 30 години", посочи Георгиев.

Георгиев допълни още, че липсва диалог по елементарни въпроси в НС и изказа мнение, че ИТН нямат управленческия капацитет.