През месец май и месец юни битовите абонати в Пловдив и Южна България ще имат за плащане две фактури, това обяви електроснабдителната компания днес.

„Не става въпрос нито за двойни сметки, нито за по-големи или по-малки периоди на отчитане.  Това е еднократен акт, свързан със изискванията на либерализация на пазара на електроенергия в страната и за домакинствата,” това поясни Петър Костадинов от EVN.

Дружеството изтегля напред издаването на една фактура и нейния срок за плащане, за да отговори на изисквания 20-дневен срок при подаване на заявление за смяна на доставчика и преминаване към новия.

В периода на промяна хората ще получат по две фактури еднократно. За част от тях това ще бъде през месец май, а за другите през юни. Те ще са за конкретен период, не по-дълъг от 31 дни, само че графикът за плащането им ще е променен.

До сега клиентите на енергото плащаха ток в две групи: едните до 15 число на месеца, а другите до 25-то, в зависимост от датите на засичане.

От май сроковете за плащане се разделят на 4. Тези, които са имали срок до 15-тоа число, сега ще трябва да се издължат до 20 и 27-мо. Тези, които са плащали до 25-то, сега ще се трябва да се издължат до 4-то и до 10-то число на идния месец.

От EVN са категорични, че 1,5 млн. клиенти ще получат реална възможност да си сменят доставчика на еленергия.

„От 1 май, всеки, който желае, може да си избере друг доставчик на ток. Това е право, а не задължение! Никой не може да ви накара насила да смените доставчика си”, уточни Петър Костадинов.

Новите срокове за плащане на всеки един ще бъдат отразени във последните фактури. Ще се раздават и флаери на касите, а всеки, които използва услугата SMS-известяване ще получи и съобщение.

От EVN са категорични, че този път гратисният период за двете фактури ще е 40 дни за заплащане, няма да се начисляват лихви, а който е затруднен, може да си договори разсрочка.  

Очаквайте подробности как и какво трябва да знаете за свободния пазар на тока и смяната на доставчик.

Още новини ТУК

TNS.bg