ДДС ставката за книгоиздателските, ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС), предаде БГНЕС.

Законопроектът бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет, съобщава "Фокус".

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.

Хотелиерският е ресторантьорският бранш бяха едни от първите засегнати, чиито обекти останаха затворени през цялото време на извънредното положение. Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Депутатите от мнозинството отхвърли на първо четене всички останали предложения. От ДПС настояваха да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика.

Депутатите от "Воля" пък искаха сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също за пореден път внесе свой законопроект, в който поиска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.