"Възраждане" поискаха поредица изменения в Изборния кодекс, повечето от които касаещи Централната избирателна комисия (ЦИК). Исканията им за изменения обаче бяха порязани - подкрепа имаше само от 52 депутати, 13 бяха против, 83 се въздържаха.

Макар и разпределен в правна комисия, по законопроектът им все още няма доклад. Затова той бе представен от Цвета Рангелова от "Възраждане". Те настояват за "премахване на някои несъвършенства" от закона, включително заявките за разкриване на секции или гласуване зад граница да става само от един IP адрес. Божидар Божанов от ПП-ДБ обаче апострофира, че така ще ограничат права на хора.

Едно от исканията на "Възраждане" е членовете на ЦИК да станат 25 като към досегашните бъдат добавени представени партии от актуалния мандат на парламента. "Не се говори за прекратяване на мандата на сегашната ЦИК, а на допълването му", настоя Рангелова.

Съпартийците й искат решенията на ЦИК да се взимат не с квалифицирано мнозинство, а с обикновено. Видео заснемането на целия изборен ден, за което партията настоява пък нямало да е публично и на живо, а кадрите ще са част от чувала с изборни книжа и ще се преглеждат при евентуално обжалване на резултатите.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ настоя, че ЦИК не трябва да се формира на политически принцип, нито съставът й да се променя след всеки избори. "Ще повтаряме един и същи порок - тя винаги е изглеждала по сходен начин. Имаме пресни и сочни примери как политическото влияние, което се прокрадва през тези квоти, води до опорочаване и тежки проблеми, свързани с изборния процес. Не се решава проблемът с обективност и неутралност на комисията", настоя тя. Според нея след истински дебат трябвало да бъде освободена изборната администрация и да има професионален ЦИК, с по-малък състав.