Извървяхме много тежък път до съставяне на правителството. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в "Панорама" по БНТ. Така се осигурила парламентарната демокрация, която от две години беше сложена в ъгъла.

Трудно българското общество ще издържи шести избори. Най-стабилната формула би била тази, която реализирахме, трудно, с тежки компромиси, но знаем, че нашите симпатизанти са умни хора и нямат тежки възражения, каза още той.

По повод назначението на Румен Спецов за шеф на НАП той заяви, че шумното разсърдване не е малко, а отговорност за него носи финансовият министър Асен Василев. "От него очакваме отговорно отношение към публичните финанси, 3% дефицит. Ще следим и поведението на г-н Спецов", каза още зам.-председателят на ГЕРБ. И заяви, че демокрацията не е кого харесваш и кого не, а какви решения си готов да предложиш, не на базата на лични емоции. По повод изслушването на главния прокурор Иван Гешев Митов заяви, че не очаква нищо. И припомни, че в момента тече процедура във ВСС, тече реформа в съдебната власт и те предизвиквали съпротива. Разочарованието на президента Радев в деня на клетвата на редовния кабинет показва, че сме били прави.

Пред Висшия съдебен съвет стои задачата да завърши процедурата, а пред парламента - да завърши реформата, и да стане така, че политиката да няма никаква роля във функционирането на съдебната власт.

На въпрос как ще реагират, ако прокуратурата има доказателства, за да иска имунитета на Бойко Борисов: "Този казус се върти от години, Борисов нямаше имунитет като премиер. Той винаги е казвал - "къща в Барселона нямам". Испанските власти собствения си крал хванаха във финансови престъпления, а къщата разследваха една година".

Митов смята, че ако идеите за конституционна реформа са разумни, може да се стигне до мнозинство от 180 депутати. Въпрос на дебат е фигурата на главния прокурор, ако отпадне, следват други процедури, за да функционира системата нормално", каза още той.

Митов смята, че от "Възраждане" правят опит да рециклират стар метод за овладяване на страстите на гражданите, като им се внушава, че са жертви на едни хора, което е любимо оръжие на демагозите, коментира той тезата, че чужди посолства диктували политически действия.