До края на седмицата мисля, че ще знаем структурата на новия Министерски съвет и е много вероятно да знаем, ако не всички, то повечето имена на предложените министри, каза в студиото на БТВ Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Той не отрече, че най-вероятно ще е новият министър на иновации и растежа, което ще се отдели от министерството на икономиката.

"Идеята е настоящото Министерство на икономиката да се фокусира върху промишлеността, а новото министерство на иновациите -върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика. Хората, които ще ръководят тези институции, предстои да ги обявим до края на седмицата", каза Лорер.

В Министерството на икономиката има набор от държавни компании под шапката на ДКК и не само, на които принципал е министъра и той ще продължи да се занимава с тях, докато оперативните програми и иновациите ще преминат към новото министерство.

„Държавните предприятия са съществена част от нашата икономика, така че имат нужда от надзор, финансиране и държавна опека", обясни Лорер.

Според него мегаструктурите като ДКК, ВиК Холдинг, БЕХ не трябва да съществуват, защото "замъгляват" резултатите на държавните дружества и позволяват прехвърлянето на печалби и активи между тях по непрозрачен начин.

"Всички те процедират по един и същи начин - инхаус процедури към държавни изпълнители, които продължават с възлагането на частни подизпълнители без обществени поръчки и парите изчезват. До голяма степен наличието на холдинг върху тази структура позволява това нещо да бъде скрито", посочи Даниел Лорер.

Премахването на държавните мегаструктрути не е залегнало в коалиционното споразумение. В близките 1-2 г., това, което трябва да се случи, трябва да бъде оздравяване на тези дружества или тяхното прехвърляне към принципал, който може да ги управлява, вместо холдинга директно към министерството. Според Лорер министърът трябва да има свободата да назначи екип, с който може да работи на високи обороти. Отборът, с който той влиза в министерството ,трябва да е готов да работи на 5-6- 7-8-ма скорост, за да можем за 4 години да покажем на избирателите огромен процес. Смятаме да сменим ръководството на КП"КОНПИ" и да подсилим нейните прерогативи за контрол, допълни още той.

"Една от идеите, която обсъждаме с коалиционните партньори, е да има по един човек от "Продължаваме промяната ", който ще бъде нещо като съветник на министъра, като минимален елемент на контрол от страна на мандатоносителя върху всяко министерство.

Надяваме се, че идеята ще бъде подкрепена от всички, защото целта е да оправдаем доверието на избирателите", каза Даниел Лорер. Сред другите важни цели за новото управление е да спрат измирането от Ковид с активна кампания, обясняваща ползите от ваксинацията. Асена Сербезова е чудесен професионалист, тя е жена, а те имат повече емпатия. Не я познавам, но искрено се надявам тя да е човекът, който да спре тази нечувана смъртност, коментира той. Лорер заяви, че е доволен, че ПП ще носи тежестта на здравното министерство.

"Никой не го искаше. Този, които го поеме, ще трябва да изнесе битката на гърба си, но който я изнесе ще бъде буквално спасител на хиляди човешки животи", завърши Лорер.