Дани Каназирева завършва „Право” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Има специализации по: “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”; “Корпоративно управление и ценни книжа”; „Патентно право”.

Доктор по Конституционно право с дисертация “Местната власт в условията на членство на България в Европейския Съюз”. През 2014 г. специализира в САЩ по програма “Младите лидери на България”.

В политиката влиза на 28 години, като три мандата е общински съветник. Два пъти е била кандидат за кмет на Пловдив, като на последните местни избори завършва трета.  От 2019 година става областен управител на Пловдив. Омъжена, с едно дете.

На изборите на 4 април Дани Каназирева е водач на листата в 17 МИР от коалиция „ГЕРБ – СДС”

- Г-жо Каназирева, предизборната кампания е към своя край, която се проведе в различна обстановка. Какви са Ви впечатленията от срещите с хората в Пловдивска област и това по някакъв начин пренареди ли Ви приоритетите в програмата за Народното събрание?

- Изключително различна е тази кампания, която минава под знака на пандемията. Разбира се, страхът от публични мероприятия е факт, освен това извън предизборната кампания, моята комуникация с Бърза помощ и болниците не с спирала. Имахме проблем особено голям в Карлово, Първомай, а и в Пловдив с интензивното лечение. През тази кампания минавам, заедно с всички задължения и отговорности, които съм поела  по време на срещите ми с хората. Докато говоря с тях мога ясно и категорично да определя приоритетите, които съм задала и като областен управител, а именно: подобряване на пътната инфраструктура, ВиК инфраструктурата, опазване на Околната среда и по-добро здравеопазването, което е основен аспект в живота ни през последната година.

Проблемите на хората от другите населени места в Пловдивска област и тези в града изключително много се препокриват. Ако мога да обобщя , то тези приоритети, които ги назовавам, минават и през националната рамка за всеки регион в България. Това са темите от нашия дневен ред, като общество. Наред с тези акценти, особен приоритет в Пловдив е и богатото културно-историческо наследство – с актуването на Голямата базилика, в Хисаря проектът за Кулата, Тракийският култов храм в Старосел и други.

 - Как се стигна до поканата Ви да оглавите листата на ГЕРБ в Пловдив област и защо я приехте?

-Това да бъда водач от гражданската квота на ГЕРБ в Пловдив област е оценка и доверие към работата ми и тази на екипа.  Поканата я приемам повече като изключително голяма отговорност към Пловдив и региона. Приех я, защото винаги съм била отговорна към това, което правя, а за мен е още по-голяма отговорност, да представляваш цял регион от 700 000 души.

-Имахте ли съмнение дали да приемете поканата?

-Не съм имала време да мисля дори, тъй като от една тежка ситуация, попаднахме в следваща. След затишието от около две седмици след втората вълна влязохме в третата. През последната година и половина имаше денонощна работа заради епидемията. Немалко ангажименти имахме и по други проекти в Пловдивска област, които трябваше да бъдат приключени.

Всеки един от тях допира до взаимодействието с държавни и общински структури. Това, което ми помогна е добрата комуникация с отделните министри и звена.   

- Какъв депутат ще бъде Дани Каназриева и за какво ще работите в следващия парламент?

- Ще бъда такава, каквато бях като общински съветник и областен управител. Аз съм активен човек, познавам проблемите в детайли и знам какви решения са нужни за тях. Смятам, че и професията ми като юрист с дългогодишен стаж и конституционалист,  ще ми помогнат в работата. Надявам се да бъда полезна за хората от Пловдив и региона.

- Ако след изборите Ви предложат отново да станете областен управител на Пловдив, ще се съгласите ли, или ще поискате да останете в Народното събрание?

- За мен е по-важно какво ще се случи на 4 април. Не е важно аз какъв пост ще заемам, а от значение е да свърши този език на омразата и това политическо разединение. Надявам се да имаме едно дясноцентристко европейско управление, което да гарантира сигурност и стабилност. Освен да излезем от здравната криза, ние трябва да преодолеем и икономическите последици  от нея. Няма как резултатът от изборите да го пречупвам през моята лична призма. Не това е важното, а трябва да имаме държавническо поведение, конструктивен диалог и стабилно правителство.

- Една от дисертациите Ви е свързана с местната власт и децентрализацията, като имате докторска степен по конституционно право. Има ли нужда от ремонт на  Конституцията и какво е нужно да се направи в тази област през националното законодателство?  

-Изключително прецизно следва да подхождаме към тази тема и при широк обществен и политически консенсус. На първо място бих заложила на темата, която е и тема на моята докторска дисертация, а именно децентрализацията, тя е и моята кауза от влизането ми в политиката.

Най-важните аспекти при органите за местно самоуправление са по-голямо влияние на регионите на национално ниво, повече независимост, повече финансови правомощия и ресурси за регионите и повече компетенции в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и културата.

Трябва реално да се осъзнае, че децентрализацията отприщва икономическата активност на всички управленски нива и респективно повишава жизнения стандарт. Водеща идея при изработването на европейските модели е обществените задължения да се изпълняват от тези власти, които са най-близо до хората. Въвеждането на реално второ, автономно /регионално/ ниво на самоуправление за мен е изключително важна стъпка към развитието и създаването на силни региони, но това преминава и през конституционна промяна в частта за областните администрации, което ще гарантира довършване на тази реформа.

Но това е изключително тежка реформа, минаваща и през кодифициране на „местното самоуправление“, но от друга страна най-осезателно ще бъде усетена от хората като качество и условия на живот.

На второ място – въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Това е институт, който е възприет в редица европейски страни. Смятам, че дебатът при нас не е дали да се въведе, а кога и как да стане това. И на трето място – няма как като юрист да не засегна и частта за съдебната власт, а именно намаляване квотата във Висшия съдебен съвет, избирана от Народното събрание. Това ще прекрати спекулациите, че политиците кадруват в съдебната власт.

 -Има ли нещо, което ще предложите и касае пряко Пловдив и областта? Необходима ли е териториална реформа?

-Това е изключително сложен процес. Категоричното ми мнение е, че рано или късно трябва да пристъпим и да направим тази крачка към окрупняване на българските общини. България има страшно много общини за територията и населението си. Освен това, окрупняването на общините ще доведе до икономически ползи, поради икономия от мащаба – бюджетни ползи, данъчно уеднаквяване, корекции на структурни несъответствия, подобряване на управленските умения, благодарение на по-добра организационна структура и избягването на препокриването и дублирането на едни и същи функции. Това е неизбежно, но за да стигнем до този въпрос, трябва сериозен обществен дебат и да бъде със съгласието на местното население. Между другото, когато станах областен управител, една от първите задачи, която възложих на моя екип, е именно да подредим в нормативна последователност възможностите в нашия регион. Ковид пандемията донякъде попречи да повдигна този дебат. Но считам, че това неминуемо трябва да се случи в България.

-По кои теми ще работите в 45-тото Народно събрание, които са съврзани с проектите на Пловдив? 

-Една от най-важните теми е свързана с проекта за удвояването на Околовръстното на Пловдив. Трябва да се завърши и Външният ринг. Ремонтът на обходния път на Пловдив бе навременен, защото той бе в лошо състояние и създаваше предпоставки за ПТП-та. Следващият етап обаче е свързан с разширението му и новите пътни развръзки.

Имаме важни инфраструктурни обекти в цялата област – нов мост над река Марица при Първомай с Градина, надлезът на Хисаря също. За мен е много важно да започнат предпроектни проучвания за разширяването на път от разклона на село Труд до Калояново. Пътят е много натоварен и има предпоставки за пътни произшествия.

-Имате ли притеснения относно участието в следващия парламент? През последните 10 години имахте самостоятелност в изказа и действията си като политик. Сега ще попаднете в една по-различна ситуация, където повечето решения и действия са колективни и минават през парламентарните групи.

-Аз съм екипен човек. Никой сам не може да успява, без хора, на които да разчита. За мен е нормално във всеки един колектив да има дебати и да се приема на най-балансираното и правилно решение. Категорично уважавам чуждото мнение и смятам, че само силен екип може да успее. Това го показа работата ми тук. Областна управа има прекрасни специалисти, които аз заварих.  Благодарение на тях свършихме много от задачите, които си поставихме. Умея да разговарям, да уважавам, да се съобразявам, но винаги съм имала своето мнение.

Питахте ме дали съм имала колебания дали да приема поканата да бъда водач на листата. Още когато приех да стана областен управител имах притеснения дали няма да получавам обструкции или насоки. Нищо подобно – през цялото това време никога не съм била спирана или инструктирана, а напротив получавах подкрепа, независими кой икономически интерес настъпвах.

Коалиция ГЕРБ – СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!