Адв. д-р Дани КАНАЗИРЕВА, кандидат за кмет на Пловдив и водач на листата за Общински съвет на „Съюз за Пловдив“ отговаря на някой от най-важните въпроси, които вълнуват пловдивчани:

- Когато наближат избори всички кандидати говорят за красиви нови проекти, обещават прозрачност и почтеност в изразходването на общинските пари. Какво е различното при Вас?

- Аз и екипът ми от „Съюз за Пловдив“ сме разговаряли с хиляди пловдивчани, какво искат да се промени в града ни. Получихме различни отговори – от счупените пейки пред блока до непрозрачното разпределяне на общински жилища; от неуважението към културно-историческото наследство до качеството на храната в детските градини; от непрестанните ремонти на едни и същи улици до обществените поръчки и толерирането на малко на брой фирми. Всеки от тези въпроси е най-важният за някой пловдивчанин. Всички тези проблеми обаче, а и много други, са резултат от едно и също – от модела на надменно управление, от модела на партийно зависимо управление, от модела на непрозрачно и неефективно харчене на парите на данъкоплатците.

- “Съюз за Пловдив“ също е партия. Какво я прави по-различна от национално представените?

Различното при „Съюз за Пловдив“ е нейният регионален характер, следвали сме доказаният опит в развитите страни и наложената и работеща концепция „Европа на регионите“. „Съюз за Пловдив“ през годините доказа независимост от централизирано взимане на решения в партийни кабинети някъде далеч от пловдивчани. При действащия модел управляващите в града не се интересуват от пловдивчани, защото кариерата им не зависи от пловдивчани, а от партийните лидери в София, потребностите на Пловдив не стоят на първо място в софийските партийни офиси.

Те нямат време да забележат счупените плочки на тротоара, импровизираните сметища между блоковете или пък беззаконието в някои квартали, защото са заети с големи партийни дела в София. Тази зависимост си има и опашка – трябва да се толерират „наши“ фирми в обществените поръчки, вместо да се търси най-високото качество; трябва да си затварят очите пред нарушенията на закона, за да не разсърдят някой коалиционен партньор. Затова извършват политически чистки, назначават „калинки“, не санкционират незаконното строителство в гетата, не се опитват да решават проблемите, защото това би спряло кранчето към приближените фирми.

- Ако станете кмет, и Вие ли ще се оплаквате, че няма достатъчно пари за важни проекти?

Позицията ми и тази на „Съюз за Пловдив“ е, че парите на пловдивчани, които плащаме само чрез своите данъци и такси са достатъчни и могат да постигнат много повече. Само прост пример: пловдивчани чрез своя данък МПС и чрез „Синя зона“ плащаме близо 72 милиона за един мандат от 4 години. За чистота и озеленяване за един мандат от 4 години плащаме близо 148 милиона (37 милиона на година).

Очевидно е, че тези пари не стигат до хората.

 Приходите от данъците и таксите са достатъчни, за да има Пловдив здрави улици и тротоари, чисти междублокови пространства, денонощни спешни кабинети във всички райони, нови детски площадки и физкултурни салони, свобода за бизнеса. Досегашният модел обаче не позволява да се сложи ред във финансите, защото редът означава отрязване на „нашите“. Справедливо управление на парите на пловдивчани ще позволи и намаление на данъците и таксите. Когато решенията за Пловдив започнат да се взимат само в Пловдив и когато кметът и общинските съветници са зависими само от пловдивчани, тогава ще можем смело и компетентно да защитаваме интересите на града ни и да си върнем заграбеното от неизгодни сделки. Независимостта ще ни даде свободата да прилагаме закона спрямо всеки. Това е различният модел. 

TrafficNews.bg