Чисто полицейската работа почва да се учи в момента, в който станеш пълноправен служител и излезеш на улицата, на обекта или като отидеш на 2-3 мача и край тебе хвърчат камъни. По протести и такива събития - там се калява самият полицай.” Думите са на Михаил Златанов, заместник- директор на жандармерията. За да сложат униформа обаче, кандидатите да влязат в МВР трябва да минат редица изпити. Поне 30 лицеви опори или коремни преси за жените, бягане на 800 метра и тичане в осморки за норматив. Това са част от приемните изпити, които държат кандидатите за български полицаи, пише „24 часа“.

Те важат и за мераклиите за 3-те школи в Пазарджик, Казанлък и Варна и за Академията на МВР, където се взимат под внимание и оценките от дипломата за средно образование. Нормативите се покриват по точкова система и 30 лицеви опори е минималният праг, за да може човек да се надява, че ще бъде приет. Разбира се, по-високата оценка дава по-голям шанс, особено ако кандидатите са повече от обявените свободни позиции в 27-те областни дирекции на МВР, Столичната и Главна дирекция “Национална полиция”.

Те трябва да подадат документите си в структурата, за която кандидатстват. Изискванията са да са български граждани, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер независимо от настъпилата реабилитация и да имат завършено средно образование. Обвиняеми или подсъдими също не могат да кандидатстват. Ако пък човек се цели в позицията водач на патрулен автомобил, трябва да има и шофьорска книжка. Кандидатите не трябва да са по-възрастни от 40 години към датата на обявяване на конкурса, като това не важи за вече работещи в МВР. Представя се и медицинска бележка, че са годни за работа в полицията.