Ще внесем сигнал в Прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Ковачки. Това заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция, цитиран от "Фокус". Той увери, че сигналът ще бъде внесен до края на седмицата.

„Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи е по-ниска, отколкото на пазара в България. Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество”, каза Добрев.

Той припомни, че преди два месеца всичките работодателски организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, че свързани с Ковачки дружества, производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. „Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“, заяви Добрев. Той добави, че пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Според него няма съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества.

„ Само че според г-жа Юлия Ненкова (председател на КЗК) този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи”, каза Добрев. Според него част от схемата е, че НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества.

„Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така. За капак, за да помогне държавата след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони”, заяви заместник-председателят на БСП. Той припомни, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час. През Юли т.г. Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180, в пикови моменти над 200, каза Добрев.

 Според него всичко щеше да е било „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект. „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група. „На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни Добрев. Според него за Ковачки работят бели роби на ниски заплати.

Добрев цитира публична информация, че до 2017 г. дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв. 109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси.

 „За капак само преди няколко месеца Ковачки пое управлението на „Топлофикация София“. Не без помощта на мнозинството в общинския съвет в София. Изпълнителният директор е бивш негов служител“, прибави Кирил Добрев.

"Предизборната кампания в пикова фаза. Мисля, че колегите от БСП имат къса памет, отговори енергийният министър Теменужка Петкова.

„Разбирам се става дума за кампания, но когато говорим за енергетика трябва да бъдем пунктуални“, каза Петкова и  добави, че средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48,59 евро, а в Румъния например – 50 евро и не е най-високата в ЕС, както твърди опозицията.

Според Петкова, ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата - да сезират съответните органи. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки – Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

БГНЕС припомни, че за високите цени на тока обърна внимание и бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев, според когото за година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия, секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият. „Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваше едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България“, смята Илиев

Снимка: BGNES